• Pollen
  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

  • Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

   Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

Újabb praxisok bedőlését vizionálja a szakma

Lapszemle 2018.07.13 Forrás: Hír TV Szerző:
Újabb praxisok bedőlését vizionálja a szakma

Nem véletlen, hogy nem azonnal vezetik be a szigorítást. „A rendszer nem áll készen egy ekkora átalakulásra.

Az uniós szabályozás értelmében július elsejétől tilos amalgám tömést használni a 15 évnél fiatalabbaknál, a várandós és szoptatós nőknél. A szakma szerint ugyan lényeges változás nem hoz az intézkedés, de komoly gondot okozhat a fogorvosi alapellátásban, ahol a drágább alapanyag és a környezetvédelmi beruházások újabb fogorvosi praxisokat dönthetnek be - hangzott el a Hír TV-ben.

„Félezer amalgám tömésnek kellene ahhoz lennie egy szájban, hogy abból olyan mennyiségű nehézfém szabaduljon föl, ami egészségkárosító hatású” – jegyezte meg a Hír TV-nek nyilatkozó fogszakorvos. „Az amalgám töméseket akkor alkalmazzuk, hogyha egy viszonylag nagyobb üregről van szó. Ennek az alternatívája vagy valamilyen kerámia, vagy arany ellátás lehet, illetve olyan fogszínű tömőanyagok, főleg a gyerekfogászatban, amik most már eléggé modernek, alkalmasak fluorid leadásra, viszont ezek az anyagok elég drágák” – tette hozzá Kende Dóra.

Az amalgám használata mellett a tömésekből származó hulladék útját is szabályozza az unió. Ennek értelmében úgynevezett amalgám szeparátort kell szerelni az összes rendelőbe.

„Két esetben magasabb a higanyrizikó. Az első, amikor az amalgámtömés elkészül, amikor még nyers elemi állapotban van a higany és összekeverik a különböző összetevőkkel. A második, amikor ez az amalgámtömés eltávolításra kerül, ilyenkor szabadul fel újra higany” – emelte ki Al-Katib Kamil fogszakorvos.

Nem véletlen, hogy nem azonnal vezetik be a szigorítást. „A rendszer nem áll készen egy ekkora átalakulásra. Mindannyian tudjuk, hogy milyen forráshiánnyal küzd az egészségügy, azon belül is a fogászat” – húzta alá Al-Katib Kamil.

De nem csak a lényegesen drágább alapanyagból adódó veszteség okoz majd gondot a fogászoknak. Az amalgámszeparátorok beszerelése akár egymillió forintnál is nagyobb összeg lehet. A kamara becslése szerint 7 milliárd forintra lenne szükség a teljes kiépítésre

„A fogorvosok, most kifejezetten a köz finanszírozott fogorvosokról beszélek, ők minden hónapban húznak egy egyenleget. Hogy megérte, nem érte meg. Hogyha ezt tartósan negatív és nem éri meg, akkor visszaadja a szerződést, és így alakulnak ki ezek a tartósan betöltetlen praxisok” – mondta Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke.

Legolvasottabb cikkeink