• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Változás a fővárosi patkányirtásban, már ha...

Lapszemle 2018.07.21 Forrás: magyaridok.hu Szerző:
Változás a fővárosi patkányirtásban, már ha...

Már ha a Közbeszerzési Döntőbizottság nem határoz másképp, a Bábolna Bio Kártevőirtó Kft. ugyanis megtámadta a döntést.

Magyar Idők értesülése szerint több hónapig tartott ugyan, de végül a közelmúltban lezárult a főváros patkánymentes állapotának fenntartására kiírt közbeszerzési eljárás. A nyertesnek hirdetett RNBH Konzorciummal a Fővárosi Önkormányzat már meg is kötötte a szerződést, amelynek alapján 2022-ig a konzorciumot alkotó négy társaság végezheti a patkánymentesítést Budapest területén.

Már ha a Közbeszerzési Döntőbizottság nem határoz másképp, a Bábolna Bio Kártevőirtó Kft. ugyanis megtámadta a döntést. Ez az a cég, amelyik – jogelődjeivel együtt – 1971 óta irtotta a patkányokat a fővároshoz tartozó 525 négyzetkilométeren, azon belül több mint 220 ezer objektumban, illetve az azokhoz tartozó csatornahálózatban.

A rendszeres és szisztematikus munkának köszönhető, hogy míg a 1960-as évek végén legalább kétmillió patkány szaladgált Budapest területén, a főváros immár hosszú évek óta patkánymentesnek tekinthető. Ez pedig különös jelentőséggel bír annak tükrében, hogy a betegségek terjesztése miatt a patkányok komoly közegészségügyi veszélyt jelentenek. Ez utóbbi okán, no meg mert ezek a rágcsálók rendkívül gyorsan szaporodnak, „halasztást nem tűrő, kiemelkedően fontos közérdekre” hivatkozva a Közbeszerzési Döntőbizottság engedélyezte, hogy a főváros szerződést kössön a nyertes konzorciummal, miután június végén lejárt a főpolgármesteri hivatal Bábolna Bióval kötött szerződése.

A tenderen vesztes cégnél érdeklődésünkre azt mondták, nem tudnak arról, hogy július elseje óta bárki is végzett volna ingyenes patkánymentesítést a fővárosban, a rágcsálókkal kapcsolatos bejelentések továbbra is hozzájuk érkeznek, ám ezekre érdemben már nem reagálhatnak.

A döntőbizottság július 18-i határozatából az is kiderül, hogy a szerződés lejártát követően, a szolgáltatás ellátatlansága miatt, már több mint 430 bejelentés érkezett a Fővárosi Önkormányzathoz. Ez másfélszerese a korábbi irtási időszakban beérkezett panaszok számának, a főváros járványügyi osztályának tájékoztatása szerint pedig „az elmúlt napokban a helyzet kezd tarthatatlanná válni”.

A Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatóságánál ugyanakkor jelezték: július 19-től már újra van gazdája a patkányirtásnak. Az RNBH Konzorcium a lakossági bejelentéseket a 06/70-364-6531 telefonszámon és a patkanyirtas@gmail.com címen fogadja. A lap korábbi riportja a patkányhelyzetről itt olvasható

 

Legolvasottabb cikkeink