• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vesztésre áll a rák, de még csak az egereknél

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Eddig ez gyönyörű, - értékelte a kutatóorvos, - de az emberben sok minden másként működik.

Valóban hatásos fegyvernek látszik a rák ellen a minap megismert immunterápiás eljárás, ám kérdéses, hogy pusztító hatását sikerül-e csak a daganatokra korlátozni. Hasonló elven működő immunterápiák már léteznek a gyógyításban, de azok még sajnos súlyos mellékhatásokat okoznak. Így segített értelmezni a Népszavának Bakács Tibor kutató, az orvostudományok doktora azt a hírt, miszerint egy vizsgálat alatt álló rákvakcinával egerekben eredményesen gyógyították a rákot. Ennek során közvetlenül a tumorba adott injekcióval stimulálták az állatok immunrendszerét. A módszerrel nemcsak magát a beinjekciózott tumort, de a testben található többi daganatot is sikerült elpusztítani.

– Régi próbálkozása a kutatóknak, hogy az immunrendszert megtanítsák a daganatok elpusztítására – állítja Bakács Tibor, aki kutatótársaival évtizedek óta elemzi az immunterápiákkal kapcsolatos tapasztalatokat. Ám ezt a feladatot eddig még soha nem sikerült tökéletesen megoldani – mondja. Ennek az az oka, hogy míg a kívülről jövő vírusok, bacilusok olyan antigén molekulát hordoznak , amit az immunrendszer idegenként ismer fel, a tumorsejtek a szervezetben alakulnak ki, így nincs rajtuk olyan jel, ami a védekezésért felelős T-sejteket akcióra sarkallná. Ezért azok a próbálkozások, hogy úgy immunizálják a szervezetet, ahogyan az a védőoltásokkal lehetséges, néhány tumortól eltekintve nem működik.

A nagy áttörés akkor jött, amikor egy Allison nevű amerikai kutató, rájött, ha blokkolja a T- sejtek reagáló képességét lassító (fékező) molekulák működését – van esély arra, hogy ezek a sejtek eredményesen vegyék fel a harcot a rákkal szemben is. A manipulált T-sejtek ugyanis nemcsak a daganatos sejteket, hanem az egészséges szöveteket is megtámadják.

Bakács Tibor szerint a január végén közölt egérkísérlet csodálatos tudományos eredmény. Ott azt csinálták a kutatók, hogy a tumorba közvetlenül adtak be olyan molekulákat, amelyek növelték az immunsejtek aktivitását úgy, hogy azok nemcsak a kezelt tumort pusztították el, hanem a távoli kezeletlen daganatokat is. A kísérlet azt is mutatja, hogy ezzel az eljárással a helyileg alkalmazott kezelés a teljes szervezetben kifejti a hatását. És nemcsak egyfajta tumornál sikerült ezt az áttörést elérni. A kísérletben a kutatók az egereknél nem tapasztaltak autoimmun betegséget okozó mellékhatásokat sem. Eddig ez gyönyörű – mondja a kutató, már csak az a kérdés, mi lesz, ha az új molekulákat elkezdik embereknél is alkalmazni, mert ott azért sok minden másként működhet, mint az egerekben. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink