• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A „nagy utánzó” Lyme-kór sok téves diagnózist okozhat

Lyme borreliosis 2023.09.20 Forrás: Weborvos
A „nagy utánzó” Lyme-kór sok téves diagnózist okozhat

Miért diagnosztizálják tévesen a Lyme-kórt depressziónak, bipolárisnak és másnak?

A Lyme-kór olyan mentális állapotokat utánozhat, mint a depresszió, a bipoláris zavar vagy a skizofrénia. Hogyan tudhatja meg, hogy valójában mi áll a tünetei mögött?

Bár a Lyme-kór tipikus tüneteit – láz, fejfájás, fáradtság, ízületi fájdalom és körkörös vörös folt – ismerheti, azt talán nem tudja, hogy a Lyme-kór pszichiátriai tüneteket, például depressziót, szorongást, ingerlékenységet és egyebeket is okozhat.

Ez az egyik oka annak, hogy a Lyme-kórt gyakran tévesen diagnosztizálják mentális egészségi állapotként vagy rendellenességként, mondja az amerikai Sheila Statlender klinikai szakpszichológus, aki több mint 20 éve kezeli a Lyme-kór pszichés hatásaival küzdő embereket.

A nagy utánzó

„A Lyme-kórt a nagy utánzónak nevezik, mert sok mentális egészségügyi állapotot utánozhat – mondja Dr. Statlender. – De fontos felismerni, hogy ez nem egy elsődleges pszichiátriai probléma. Ez egy olyan fertőzés, amely neuropszichiátriai tüneteket is okoz.”

Más szóval, ami mentális egészségügyi problémának tűnik, az valójában egy fiziológiai állapot közvetlen következménye. A Lyme-kór ugyanis utánozhatja a bipoláris zavart, a skizofréniát és még sok mást is.

A Lyme-kórban szenvedő embereknél nagyobb a kockázata annak, hogy később mentális és hangulati zavarokat diagnosztizálnak náluk, illetve, hogy öngyilkosságot kísérelnek meg, mint azoknál, akiknek nincs ilyen betegségük – derül ki az American Journal of Psychiatry című szaklapban 2021 júliusában megjelent tanulmányból.

Bár a Lyme-kór tünetei gyakran fizikai természetűek, néha érzelmi vagy viselkedési komponensük is van, amely hasonlíthat bizonyos pszichiátriai rendellenességek tüneteihez – mondja Leo Shea, a New York University Langone Medical Center neuropszichológusa, aki a Lyme-kórban szenvedők kezelésére specializálódott.

Idegrendszeri hatások

Ennek egyik oka, hogy a Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi baktérium hatással lehet az idegrendszerre. Az olyan tünetek, mint a szorongás, a depresszió, az agyi köd és az ingerlékenység a fertőzés közvetlen következményei lehetnek – figyelmeztet Statlender. Ezek a tünetek közvetve a betegséggel járó stresszből és az életminőség általános romlásából is eredhetnek – teszi hozzá.

Ez a jelenség más fertőző betegségek, például az Ebola vagy a Zika-vírus esetében is előfordulhat a Journal of Global Infectious Diseases 2017. október-decemberi számában megjelent kutatás szerint, valamint a hosszú COVID esetében is volt példa, az Experimental and Therapeutic Medicine 2022 májusi számában megjelent kutatás szerint.

A Lyme-kór okozta fáradtság például alvászavarokhoz vezethet, ami aztán hozzájárulhat a szorongáshoz, depresszióhoz és ingerlékenységhez, mondja Dr. Shea. Súlyosabb esetekben a kutatások szerint a Lyme-kór pánikrohamokkal, dührohamokkal, paranoiával, hirtelen hangulatváltozásokkal és hallucinációkkal járhat, a Neuropsychiatric Disease and Treatment 2017 júniusában megjelent kutatás szerint. Sőt, a Lyme-kór a hallóidegrendszert is érintheti, egyeseknek hallucinációi vannak, például olyan zenét hallanak, ami valójában nincs is ott.

Ezek a neuropszichiátriai tünetek átfedésben vannak a mentális egészségi vagy neurológiai állapotok, például a skizofrénia, a bipoláris zavar, a demencia és a kényszerbetegség gyakori tüneteivel – és ennek következtében a Lyme-kór könnyen összetéveszthető ezekkel az állapotokkal – magyarázza Shea.

Miért diagnosztizálják gyakran tévesen félre a Lyme-kórt?

A Lyme-kór diagnosztizálása időigényes és minden szempontból nehézkes folyamat - főként azért, mert a rendelkezésre álló diagnosztikai tesztek nem a legmegbízhatóbbak, mondja Shea. Ennek eredményeként az orvosoknak gyakran inkább a tünetekre, annak valószínűségére, hogy valaki Lyme-kórt hordozó kullancsnak volt kitéve, és kényes laboratóriumi vizsgálatokra kell hagyatkozniuk – teszi hozzá.

Shea szerint sok orvos nem rendelkezik szakértelemmel a Lyme-kór diagnosztizálásában, ami azt jelenti, hogy nem feltétlenül értik a vele járó tüneteket, vagy azt, hogy hogyan lehet a legjobban diagnosztizálni a fertőzést olyan esetekben, amikor a laboratóriumi tesztek nem segítenek, és az emberek továbbra is betegnek érzik magukat.

Súlyos következmények

A Lyme-kór téves diagnózis vagy más tényezők miatt késedelmesen alkalmazott kezelése komoly egészségügyi kockázatokat jelenthet. A Lyme-kór fennállása során ugyanis olyan tünetek alakulhatnak ki, mint a szabálytalan szívverés, szédülés, súlyos ízületi fájdalom és duzzanat, légszomj, végtagzsibbadás, memóriazavarok, arcbénulás, valamint az agy és a gerincvelő gyulladása. A pszichiátriai oldalon Shea szerint a súlyosabb tünetek, például hallucinációk kialakulásának kockázata annál nagyobb, minél tovább marad a fertőzés kezeletlenül.

Mivel egyesek nem tudják, hogy Lyme-kórt hordozó kullancs csípte meg őket, előfordulhat, hogy előbb kérnek segítséget mentálhigiénés szakembertől, mint más orvostól, mondja Shea. Ezután olyan gyógyszereket írhatnak fel nekik, amelyekre nincs szükségük egy olyan pszichiátriai rendellenességre, amely nem is létezik náluk, ami ahhoz vezethet, hogy még jobban leépülnek, és esetleg még függőséget is kialakíthatnak a gyógyszerektől – teszi hozzá.

Társadalmi és pénzügyi következményekkel is számolni kell. Mivel a tipikus mentális egészségügyi kezelések nem segítenek a Lyme okozta mentális egészségügyi tüneteken, ezek a rosszul kezelt mentális egészségügyi tünetek idővel negatívan befolyásolhatják az emberek munkaképességét vagy családi és más kapcsolataikat.

Lyme-kór vagy mentális betegség?

Nincs biztos módszer arra, hogy meg lehessen különböztetni a Lyme-kór okozta pszichiátriai tüneteket vagy a mentális egészségügyi rendellenességet. De vannak bizonyos lépések, amelyeket meg lehet tenni, hogy leszűkítsük a lehetőségeket, és eligazodjunk az egészségügyi ellátórendszerben, ha azt gyanítjuk, hogy tévesen diagnosztizáltak bennünket

Emlékezzen vissza! Csak a kullancscsípés okozhat Lyme-kórt, ezért gondolja át, hogy kapcsolatba kerülhetett-e kullanccsal. Túrázott mostanában? Kertészkedett? Van olyan háziállata, amelyik a szabadban tölti az idejét, és hordozhat kullancsot?

Vegye számba szokásait! Figyelje meg alvásával, étrendjével és testmozgásával kapcsolatos szokásokat, és figyelje meg, hogy a munkája, emberi kapcsolatai és más tényezők hogyan befolyásolják a stressz szintjét és hangulatát. Ha bármelyik területen kibillen, az hozzájárulhat például különféle mentális egészségi állapotok, mint a depresszió súlyosbodó tüneteihez.

Kövesse nyomon mentális egészségi tüneteit! Egy színkódolt táblázat segítségével kövesse nyomon a tüneteit, és jegyezze fel, hogy mi váltja ki őket, így orvosa jobban megértheti az állapota előrehaladását, akár a Lyme-kór, akár egy pszichiátriai rendellenesség okozza. Egy naplóba jegyezze fel, hogy a mentális egészsége reggel, délután és este zöld (jó), sárga (éppen rendben) vagy piros (rossz).

Vegye figyelembe a mentális betegségek családi előzményeit! Sok pszichiátriai rendellenességnek genetikai gyökerei vannak, és családon belül is előfordulnak. Ha nincs tudomása arról, hogy a családjában már előfordult mentális betegség, akkor nagyobb az esélye annak, hogy a pszichiátriai tüneteit fertőzés, betegség vagy más tényező okozza. De még ha a mentális betegségek előfordulnak is a családban, akkor is lehetséges, hogy a tüneteket a Lyme-kór okozza.

Álljon ki magáért! Ha úgy érzi, hogy tévesen diagnosztizálják, képezze magát a Lyme-kórról, és próbáljon meg egy másik orvost felkeresni – javasolja Statlender „Legyen szó Lyme-kórról vagy bármi más, az egészségügyhöz kapcsolódó problémáról, képviselje saját érdekeit! – teszi hozzá.

Forrás: Everyday Health

Legolvasottabb cikkeink