• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tiszteletem!
Az én problémám izomrángás és görcsök. Augusztusban kezdődött a jobb combomban, egyre sűrűbben fordult elő. Utána idővel egyre több helyen kezdett el rángatózni, lábamon, kezemen...

... Mivel baba koromban izomsorvadásom volt a lábszáramban, évente járok ortopédushoz. Ott mondtam el a tüneteim és ott ajánlották, hogy menjek el neurológushoz. A rángások napi szinten jelentkeznek, szinte egész nap a combomtól kezdve a lábujjamig, a kezemben, a vállamban, néha az arcom is elkezd ugrálni és az alhasamban is néha megugrik. Fájnak a lábaim, nagyon hamar elfárad az izmom. Pár napja már be is görcsölnek az izmok, legtöbbször a tenyeremen, a hüvelyk és mutató ujj között és a 2 vádlim, lépésnél vagy ha épp rosszul tartom a lábam. Az első orvos, akihez mentem elküldött egy EMG vizsgálatra. Mikor elmentem a vizsgálatra, az orvos megvizsgált és azt mondta, hogy valószínű fasciculation. Sejtése szerint benignus fasciculation vagy izomanyagcsere probléma is lehet. Nem akarta megcsinálni a vizsgálatot, mert azt mondta, hogy először labor vizsgálaton meg kell nézni a kreatin kinázt. A CK eredménye 237 lett. Szóval azt mondta, hogy mégis vissza kell menjek EMG vizsgálatra. A jövő hónapban megyek vissza, de én már eléggé ideges vagyok, hogy mi lehet a bajom. A rángások főleg este és reggel jelentkeznek. Van, amikor nem látható, apró kis mozgásokat érzek, mintha mozgolódnának az izmaim. A biciklizést elég nehezen bírom, inkább sétálok, az a kényelmesebb. Térd és boka fájdalmaim vannak évek óta, azokra szedek Meloxeptet és porcerősítőt és Activon kenőccsel kenem. Egyébként 22 éves vagyok és vendéglátó eladónak tanulok, Étterem-presszóban vagyok gyakorlaton.


VÁLASZ


A panasz valóban megfelel fascikulációnak, azonban a kifejezés csak a jelenséget fedi, az okot nem. Ugyanis számos betegség tünete lehet a fasciculáció. Ezért szükségesek a tervezett vizsgálatok, a kezelésre csak az ok kiderítése után kerülhet sor.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink