• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Járó beteg Kőszegről Szombathelyre

Regionális hírek Forrás: MTI

Ismét a Markusovszky Kórház vette át a kőszegi járóbeteg ellátást.

Augusztus elsejétől ismét a szombathelyi Markusovszky Kórház vette át a kőszegi járóbeteg ellátás működtetését - közölte az MTI érdeklődésére kedden Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke. Az erről szóló döntés az alelnök tájékoztatása szerint már a megyei közgyűlés júniusi ülésén megszületett, miután a járóbeteg szakellátást eddig működtető körmendi kórház a finanszírozás ellehetetlenülésére hivatkozva szerződést bontott Kőszeg önkormányzatával.


A járóbetegellátás biztosítása továbbra is a megyei önkormányzat feladata, annak átadását korábban Kőszeg városa kérte, így most a megváltozott finanszírozás ellenére is természetes, hogy a Markusovszky Kórház átveszi át a kőszegi szakrendelő működtetését - mondta.


Kőszeg város önkormányzata Huber László polgármester elmondása szerint 2005-ben azért vette át a járóbeteg-szakellátás működtetését a megyei önkormányzattól és azért kötött szerződést az ellátásra a körmendi Batthyány-Strattmann László Kft-vel, mert a cég vállalta, hogy anélkül működteti a szolgáltatást, hogy annak finanszírozásához a városnak hozzá kellene járulnia. A működtetés ugyanis már akkor veszteséges volt.


Németh Attila, a Batthyány-Strattmann László Kórház orvos-igazgatója elmondta: a szerződésnek eddig mindenben meg is feleltek, annak ellenére is, hogy a működtetés a kezdetektől veszteségeket okozott, az állami finanszírozást saját forrásaikból egészítették ki.


Idén április elsején azonban hatályba lépett az új egészségügyi finanszírozás, ami szavai szerint a kőszegi önkormányzattal kötött szerződés teljesítését teljesen ellehetetlenítette, olyan mértékű veszteséget okozott, ami már vállalhatatlan volt a Batthyány-Strattmann László Kft. számára.


A körmendi kórház nyilatkozata szerint 2009. április 21. napján kelt levelükben jelentették be, hogy az üzemeltetési szerződés teljesítése - az előre nem látott új finanszírozási szabályok, forráselvonások miatt - gazdaságilag lehetetlenné vált, a szerződést megszűntnek tekintik, de - a veszteségeket is vállalva - a lakosság érdekében 2009. augusztus 1-ig, egészen a rendelő átvételéig, változatlanul fenntartották az ellátást.


Természetesen attól, hogy ismét a Markusovszky Kórházhoz kerül át a járóbeteg-szakellátás működtetése, a finanszírozás vesztesége nem csökken, a megyével kötött megállapodás szerint Kőszeg és a Vas Megyei Önkormányzat a jövőben 50-50 százalékban osztja meg egymás között a működtetésből eredő hiányt. Huber László szerint azonban ennek finanszírozása egyelőre nem szerepel a költségvetésükben, azt a jövő évi büdzsé összeállításakor kell kigazdálkodni.


A Vas Népe értesülése szerint az sem kizárt, hogy perre kerül sor a kőszegi önkormányzat és a körmendi kórházat működtető cég között. Németh Attila szerint viszont egy ilyen pernek nincs jogalapja, hiszen őket a gazdasági ellehetetlenülés, az állami finanszírozás folyamatos csökkenése kényszerítette erre a lépésre.


Vas megye többi kiskórháza sincs könnyű helyzetben, Sárváron noha megszűnt az aktív kórházi ellátás, mégis havi tízmillió forintos hiány keletkezik, a körmendi kórházban csak az ellátás finanszírozására telik az államtól kapott pénzből, a celldömölki kórház pedig folyamatos működési gondokkal küzd, felhalmozott adósságát igyekszik csökkenteni.


A Vas Megyei Markusovszky Kórház helyzete a finanszírozási nehézségek ellenére is stabil - mondta el az MTI-nek Lakner László a kórház elnök-vezérigazgatója. A most még tartozások nélkül gazdálkodó intézmény azonban már az idén is 360 millió forinttal kevesebbet kap az államtól és ha az úgynevezett "lebegtetett finanszírozás" továbbra sem változik, jövőre akár 700-800 millió forinttal csökkenhet az állami finanszírozás mértéke.

Legolvasottabb cikkeink