• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Lezárult a prevenciós program első időszaka

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A hatvani Egészségfejlesztési Iroda működése igazi sikertörténet a kórház főigazgatója szerint.

2013-ban - az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával - az Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet, mint fő kedvezményezett és Hatvan Város Önkormányzata, mint konzorciumi partner összesen 124,89 millió forint támogatásban részesült konzorciumi együttműködésben. Ennek köszönhetően jött létre még abban az évben az Egészségfejlesztési Iroda, mely a járás egészségfejlesztésének és prevenciós ellátásának bázisát képezi.

Az Egészségfejlesztési Iroda olyan új intézményrendszer, mely igyekszik segíteni az alapellátás munkáját, képes koordinálni a járás településein megvalósuló egészségfejlesztési-egészségnevelési programokat, ismeri a helyi viszonyokat és helyi szokásokra építve próbálja megszólítani a lakosságot. Az Iroda szakembereinek közreműködésével az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt szűrővizsgálatokon, tanácsadásokon.

A május 26-i rendezvénnyel az a projektidőszak ért véget, mely még 2013 júliusában indult, és amelynek során Hatvan Város Önkormányzatával szorosan együttműködve számos program valósult meg. Nagy hangsúlyt kapott a dohányzás megelőzés, illetve a dohányzásról való leszoktatás, a testmozgásra ösztönzés, az alkoholról leszokás elősegítése, az időskorúak aktivitásának megőrzése, de előtérbe került a szülői készségek javítása is - tudósított a kórház a rendezvényről.közleményben.

A programok keretében 2500 részleges, vagy teljes állapotfelmérést végeztek az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai – közreműködve a háziorvosokkal, illetve a járás településeinek programjaihoz csatlakozva számos szűrővizsgálatra került sor.

Az Iroda nagyszabású egészségnapot is több alkalommal szervezett. Szintén nagy érdeklődésre tartottak számot az elmúlt hónapok mozgásprogramjai, a rendszeres tanácsadás különböző témakörökben, a közreműködő szakemberek számára tervezett felkészítő tréningek, valamint az újonnan megalakított klubok rendezvényei.

A 26-i projektzáró keretében valamennyi elért eredményt részletesen ismertették a felszólalók. Dr. Koós Tamás, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet szakmai vezetője köszöntőjében összegezte: a jó egészségfejlesztési iroda ismérvei közé tartozik, hogy innovatív, hálózatosságra törekvő és együttműködik mind a helyi, mind az országos partnereivel. Dr. Koós Tamás hangsúlyozta, hogy a hatvani Egészségfejlesztési Iroda mindezeket a kritériumokat magas szinten teljesíti, emellett azt is kiemelte, hogy Hatvan volt az egyik helyszíne annak az országos roadshow-nak, amely alkalmat adott az egészségfejlesztési irodák találkozására, tapasztalatcseréjére.

Horváth Richárd, Hatvan város polgármestere hangsúlyozta: gyakran elhangzik, milyen fontos az egészség, a mindennapokban mégsem foglalkozunk azzal. A nevezett projekt egyik célját éppen abban látja, hogy az egyrészt felhívja a figyelmet: a társadalom folyamatosan öregszik, másrészt a megelőzésbe a lehető legszélesebb kört igyekszik bevonni.

Dr. Stankovics Éva, az Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet főigazgatója köszöntőjében felidézte az Egészségfejlesztési Iroda 2013. augusztusi megnyitását, illetve kijelentette, hogy annak működése igazi sikertörténet. Az Iroda elérte kitűzött céljait, amit az is bizonyít, hogy a település és a térség lakosságának részéről egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy az Iroda rendezvényeken képviseltesse magát, szűrőprogramokat szervezzen. A főigazgatónő számokban is utalt az elért eredményekre; kiemelte, hogy 12 település eseményeibe kapcsolódott be az Egészségfejlesztési Iroda, illetve 9 féle mozgásprogramot is népszerűsített az elmúlt hónapokban.

A köszöntőket követő prezentációk keretében Schmidtné Tóth Edit, az Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodájának szakmai vezetője ismertette magát a pályázatot, illetve elmondta: az Iroda által kínált szolgáltatások körében szűrővizsgálat, kockázatbecslés, táplálkozási-, és mozgástanácsadás, különféle mozgásprogramok, valamint egyénre szabott életmód tanácsadás egyaránt megtalálható. Ezt követően az Iroda által eddig megvalósított célkitűzésekről is átfogó képet adott a szakmai vezető.

A felszólalók sorát Dr. Csányi Endre Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Népegészségügyi Főosztályának vezetője zárta, aki prezentációjában az egészségfejlesztési irodák jövőbeni tevékenységeire fókuszált, mindemellett utalt egy másik TÁMOP finanszírozás révén elindult projektre is: a Közösségi egészségfejlesztési irodákra. Dr. Csányi Endre Péter mindkét program kapcsán kiemelte: azokat folytatni kívánják, méghozzá oly módon, hogy a Közösségi egészségfejlesztési irodák minél inkább integrálódjanak az egészségfejlesztési irodák tevékenységébe. A jövőkép kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a lakosság mozgósításának, a szűrőnapok megszervezésének hosszú távú fenntartása a cél.

Legolvasottabb cikkeink