• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Minden harmadik magyart gátlásossá tesz a szex

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Sok férfi szerint csak a nőket érintik a HPV okozta betegségek, ezért nekik nincs mit megelőzni.

Egy idén tavasszal végzett felmérés szerint minden harmadik magyar gátlásos a szexben és minden nyolcadik kimondottan fél is az intim együttléttől. A válaszadók izzadásról, szorongásról, olykor pánikrohamról, sőt ájulásról is beszámoltak. Az MSD Pharma Kft. megbízásából készült kutatásból az is kiderül, hogy bár sok nemi betegséggel tisztában vagyunk, a HPV okozta súlyos veszélyekkel a többség nincs tisztában.

A felmérés szerint a szexuális együttléttől a legtöbben azért tartanak, mert félnek attól, hogy nem teljesítenek megfelelően, hogy teherbe esnek, hogy nem tetszik, amit partnerük lát. Még olyan averziókat is megemlítettek a válaszadók, amely szerint az orális szextől, a korai magömléstől, a pénisz, a mell látványától is tartanak. Természetesen sokan, a megkérdezettek körülbelül egyötöde számolt be a nemi betegségektől való félelemről, mégis, mint más kérdésekből kiderült, sok a tévhit és az átlag elég tájékozatlan a fertőzések okairól és a megelőzés lehetőségeiről.

A HIV fertőzésről, a hepatitisről és a szifiliszről szinte minden megkérdezett hallott már, a HPV (humán papillomavírus) viszont a magyarok 20 százaléka számára az állami oltóprogram ellenére is ismeretlen. A betegségek kockázatait ennél is nagyobb homály fedi: a HIV fertőzésről szinte mindenki tudja, hogy halálos kimenetelű, de a hepatitis vagy a szifilisz lehetséges következményeiről a lakosság egyharmadának elképzelése sincs. A rákos megbetegedések 5 százalékáért felelőssé tehető HPV esetében még aggasztóbb a helyzet: a magyarok több mint fele nem gondolná, hogy a fertőzés okozta rosszindulatú daganatok évente 500 ember halálát okozzák.

Jelentősen alábecsülik azt is, mennyi embert érinthet a HPV: a szexuális életet megmérgező, szintén a vírus okozta nemi szemölcs például évente 80-100 ezer magyarnál jelentkezik, ennek ellenére a válaszadók negyede még soha nem hallott róla. A megkérdezettek egyharmada arról sem hallott, hogy nemcsak a nők, hanem a férfiak körében is súlyos betegségeket okozhat a HPV épp ezért elterjedt tévhit, hogy a férfiaknak nincs is szükségük a védőoltásra. Pedig a négykomponensű HPV elleni vakcina a méhnyak-rák mellett a nemi szemölcsök ellen is száz százalékos védelmet nyújt.

A kutatásból más tévhitekre is fény derült. Például minden hatodik ember úgy gondolja: orális szex útján nem terjednek a nemi betegségek, a válaszadók tizede pedig azt hiszi, hogy a nemi betegségek feltűnő tünetekkel járnak, amelyek hiányában nincs okuk az aggodalomra. Elég sokan, a válaszadók 7 százaléka még azt is aláhúzta, hogy medencében biztonságos a szex, hiszen a vízben található klór meg véd a fertőzésekről.

Bár az óvszer használat hasznos megelőzési mód, mégsem tökéletes. Ezzel kapcsolatban is sok a tájékozatlanság. A magyarok csaknem fele maradéktalanul megbízik benne, pedig nem minden nemi betegség ellen nyújt biztos megoldást: például a bőrkontaktussal terjedő HPV fertőzés ellen csak 70 százalékos védelmet nyújt. A fogamzásgátlás terén sem nyújt teljes biztonságot az óvszer: tökéletes alkalmazása esetén is tízszer akkora a teherbeesés esélye, mint például a hüvelygyűrűnél vagy a hormontartalmú spirálnál. A felmérés szerint azonban ezekről a korszerű fogamzásgátló módszerekről is kevesen hallottak.

Legolvasottabb cikkeink