• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nyíregyházán is petíció indult a szülési gyakorlat megváltoztatásáért

Regionális hírek 2024.04.19 Forrás: Weborvos
Nyíregyházán is petíció indult a szülési gyakorlat megváltoztatásáért

2023 őszétől országszerte sikeresen fogtak össze az édesanyák és támogatóik, és törekvéseikre válaszul több kórházban is engedélyezték ezt.

Először Budapesten, az Uzsoki Kórházat érintően indult kismamai kezdeményezés (sikerrel) azért, hogy a szülészeteken megszokott rend helyelyett ne csak egy, hanem két választott kísérő is jelent lehessen a vajúdás és a szülés alatt, így, ha a kismama szeretné, a leendő apukán vagy nagymamán kívül egy dúla is támogathassa. 2023 őszétől országszerte sikeresen fogtak össze az édesanyák és támogatóik, és törekvéseikre válaszul több kórházban is engedélyezték ezt.

Most Nyíregyházáról is petíció indult, hogy az apa és egy dúla egyidejűen jelen lehesen a vajúdás és szülés alatt a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán. Mint megtudtuk, jelenleg 513 főnél jár az aláírók száma.

A petícióban az indokok között azt írják, "szülő nőkként elengedhetetlenül szükségünk van stabil biztonságérzetre, amely elősegíti a szülés természetes folyamatának megfelelő haladását. Ez az alapja a lehető legkevesebb beavatkozást igénylő, természetes szülésnek. Minden apró stresszfaktor lelassíthatja, megakaszthatja, akár leállíthatja ezt a folyamatot. A rossz tényezők kizökkenthetik az édesanyát, elveszítheti a fókuszt, a belső megélést. Ez teljesen szubjektív élmény, hiszen édesanyáról édesanyára változik, hogy ki mit él meg stresszként, kit mi zavar, kit mi ijeszt meg, kit mi bosszant. A biztonságérzetet pedig nem csupán a kórházban elérhető szakmai biztonság adja, hanem erős lelki biztonságra is szükségünk van. Ezt a biztonságot párunktól, és egy szakmailag hozzáértő, segítő embertől tudjuk megkapni, akik ismerik az ő személyiségét, megéléseit, korábbi tapasztalatait, félelmeit, reményeit. Ilyen támogató mellett a szülő nő képessé válhat teljesen befelé fordulni, átengedni magát ennek a sajátos tudatállapotnak, és ezzel a lehető legtöbbet teheti meg a szülés háborítatlan haladásáért, és a számára pozitív élményért.

A kórházi személyzet, ha 100%-osan, szakmailag kimagaslóan, odaadóan, odafigyelve, alaposan, empatikusan is végzi a munkáját, akkor sem rendelkezik ezekkel a személyes többletinformációkkal a szülő nőről, illetve nem csak egy személy szüléséért felel, tehát legnagyobb igyekezete ellenére sem mindig tudja megteremteni azt a közeget, amelyre éppen annak az adott édesanyának szüksége lehet.

A dúla nem egészségügyi szakember, nem a szülő nő képviselője, személye nem végzettséghez kötött. Ő laikus asszonytársi segítő, mégis jelenléte olyan mérhetően komoly hatással bír, amelyre például az Emberi Erőforrások Minisztériumával való együttműködés részeként 2021-ben készített Dúlatanulmányban is „dúla-hatásként” utalnak: „Tizenegy különböző vizsgálat eredményeinek metaanalízis technikával egybefoglalt összegzése azt mutatta, hogy a dúla jelenléte az összes császármetszés arányát durván 45 százalékkal csökkenti; a vajúdás hosszát 25 százalékkal csökkenti; az oxitocin használatát 50 százalékkal csökkenti; a fájdalomcsillapító gyógyszereket 31 százalékkal csökkenti; a fogó használatának szükségességét 34 százalékkal csökkenti; az epidurális érzéstelenítés iránti kérések számát 10-60 százalékkal csökkenti.

Mindezen kutatási eredmények fényében megállapíthatjuk, hogy a dúlai támogatás jótékony hatása elősegíti az anyák, apák és babáik jóllétét, a vajúdás és a szülés során az orvosi beavatkozások szükségességének csökkenéséhez vezet, amely pénzt spórol a kórházak számára" - áll a petícióban.

Természetesen nem minden szülő nőnek van igénye választott kísérőjén felül dúlai támogatásra. Azoknak azonban, akik vágynak erre, viszont az apával is meg szeretnék osztani a szülés/születés élményét, igen komoly biztonságérzetet adhat, és ez hatalmas segítség lehet számukra egy pozitív, jóval kevesebb beavatkozással járó szülésélmény lehetőségének megtapasztalásában.

Legolvasottabb cikkeink