• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Őssejt-ügy: Nagykanizsa óvatosan kimaradt

Regionális hírek Forrás: MTI

Nem kívánunk úttörők lenni ezen a szabályozatlan területen - válaszolta a felkérésre a nagykanizsai kórház.

Az őssejtkutatás területének szabályozatlansága miatt nem kívánt együttműködni a kaposvári laboratóriummal a nagykanizsai kórház - mondta el az MTI-nek kedden a zalai intézmény orvos-igazgatója.
Gőgös Péter arról beszélt, hogy még a múlt évben kaptak egy levelet a kaposvári klinikától, amelyben egyértelműen őssejtkutatási céllal kértek tőlük abortumokat. Ezt követően a szülészeti-nőgyógyászati osztály összes orvosa összeült és együtt aggályosnak minősítették a kérést.


A Kanizsai Dorottya Kórház orvos-igazgatója úgy fogalmazott: nem határozták meg, hogy etikailag vagy jogilag találnak kivetnivalót a megkeresésben, aggályuknak azért adtak hangot, mert az őssejtkutatásnak, az őssejtnyerésnek nem voltak és nincsenek most sem szakmai kollégiumi, illetve kutatási irányelvei.


"Nem kívántunk úttörők lenni ezen a szabályozatlan területen" - közölte, hozzátéve, hogy ezt egy válaszlevélben tudatták a kaposvári klinikával.


A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberi test tiltott felhasználásával gyanúsít két külföldit és két magyar állampolgárt, akik a rendőrök szerint illegális őssejtkezeléseket végeztek több helyszínen; mindannyiukat előzetes letartóztatásba helyezte múlt szerdán a bíróság.


Az amerikai állampolgárságú Yuliy Baltaytis a gyanú szerint egy magyar irányítású őssejtkutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében, anyagi ellenszolgáltatás fejében 2007-től kezdődően egészen napjainkig őssejtkezeléseket végzett a magánklinika épületében. A kezelésekhez szükséges dózisokat egy ukrán állampolgárságú nő, Natalia K. készítette el. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt vagy ötmillió forintot fizettek.


Az egyik magyar gyanúsított, Seffer István orvos védőjének, Zamecsnik Péternek a közlése szerint a Seffer és Renner Magánklinika - amelynek Seffer István testvére, Seffer Tibor az ügyvezető igazgatója - a kaposvári laboratóriumát bérbe adta az IRM Zrt.-nek, őssejttel kapcsolatos kutatásra, kezelésre 2007-ben.

Akkor még az Egészségügyi Tudományos Tanács és az ÁNTSZ engedélyével működtek, de ezeket az engedélyeket 2008 februárjában felfüggesztették.


Ekkor Seffer István úgy döntött, hogy be kell fejezni ezt a tevékenységet, meg is indította az IRM-mel szembeni végelszámolást és a kaposvári laboratórium felfüggesztette ezt a fajta tevékenységet - mondta Zamecsnik Péter.


A rendőrség közlése szerint több helyszínen is végezték a gyanúsítottak az illegális őssejtkezelést. Az ezt alkalmazó cégnek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem.

Legolvasottabb cikkeink