• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A csontkovács mesterségtől a manuálterápiáig

Rendezvény Naptár Forrás: Weborvos

A manuális medicina egyre nagyobb helyet kap a mozgásszervi betegségek gyógyításában.

Képünk illusztráció
A családorvosok betegeinek majdnem 50 százaléka mozgásszervi panaszokkal jelentkezik. A Holisztikus Medicina Alapítvány erre is tekintettel rendez Budapesten október 13. és 15. között továbbképzési pontszerző szimpóziumot a manuális medicina és a McKenzie módszer iránt érdeklődő orvosok, gyógytornászok részvételére számítva.

Ahogy a szervezők a Weborvost tájékoztatták, a manuális medicina alapját a "csontkovács-mesterség" és a kiropraktika adja. A "műfogások tanát" az orvosok továbbfejlesztették, és tudományos alapokra helyezték, így alakult ki az elméletileg megalapozott, diagnosztikus és terápiás módszereket egyaránt tartalmazó manuális medicina.

Ezt a diszciplínát gyakran tévesen a paramedicina vagy alternatív medicina körébe sorolják, pedig a komplementer minősítés sem elegendő annak kifejezésére, hogy a manuális medicina a (“nyugati") hagyományos medicina része.

A hagyományos orvoslás lehetőségei csak a tünetek, a fájdalom, a gyulladás csökkentésére korlátozódnak. A támasztó-mozgató rendszer betegségei sokkal hatékonyabban gyógyíthatók a kiváltó okok megszüntetésével. Erre a manuális terápia nagyobb lehetőséget biztosít.

A manuális medicina a tartó- és mozgatórendszer működés-zavarainak élettanával, kórélettanával, diagnosztikájával és terápiájával foglalkozik. Ezen kívül eszközrendszer is, amely kibővíti a terápiás lehetőségeket.

A tartó- és mozgatórendszer működészavarait az ízületek csökkent vagy megnövekedett mozgékonysága jelzi. A manuális medicinát az ízületek csökkent mozgékonysága esetén használják. A csökkent mozgékonysággal járó funkciózavarokat szegmentális és perifériás ízületi diszfunkciónak, blokkolódásnak nevezzük.

A manuálterápia nem csak a gerinc és az izületek elváltozásait, blokkolódásait vizsgálja és oldja meg, hanem a hozzá tartozó izomproblémákat is, melyek eredhetnek úgy az izom tónusfokozódásából, mint tónuscsökkenéséből vagy akár a mozgási sztereotípia megváltozásából adódó eltérésekből.

A manuálterápia az anatómia kifogástalan ismeretét feltételezi, korrekt orvosi ismeretekre épül, nem nélkülözheti a röntgent, időnként az egyéb modern képalkotó eljárásokat sem.

A szimpózium lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevők betekintést kapjanak a tanfolyamok anyagába. A bevezető előadás az alapokat mutatja be egy beteg vizsgálatán és kezelésén keresztül, melyet a hallgatóság kivetítőn keresztül figyelemmel kísérhet. Ezek után minden testtájról alap előadások hangzanak el, melyek bemutatják a különböző diszfunkciók felismerésének és kezelésének lehetőségeit. Az ezeket követő előadások esetbemutatásokról, valamint a képalkotó eljárások speciális lehetőségeiről számolnak be. Egy-egy előadásban szeretnék bemutatni azt is, hogy a homeopátia, az akupunktúra és a manuális terápia hogyan egészítheti ki egymást.

A konferenciáról és más tudnivalókról naprakész információ a http://www.manualismedicina.hu internetes oldalon található.

Legolvasottabb cikkeink