• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A második leggyakoribb munkahelyi halálok: a gyilkosság

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Az Egyesült Államokban sok munkahely megengedi, hogy az alkalmazottak fegyvert tartsanak maguknál.

Azok, akik ezen döntés mellett kardoskodnak, azzal érvelnek, hogy az amerikai polgárnak ez alkotmányos joga, régi hagyomány és elősegíti a biztonságot. Az is közismert, hogy a háttérben ott található a legerősebb érdekérvényesítő szervezet, a fegyver-lobbi, amelyik a törvényhozásban mindeddig megakadályozta, hogy a fegyverek kereskedelmét érdemlegesen korlátozzák. A legfőbb érv az, hogy a benzinkutasnak vagy az éjszaka is nyitva tartó gyorsétterem dolgozóinak lehetősége legyen – akár fegyverrel is – védeni magukat és a bevételt. Egy tudományos fölmérés azonban azt bizonyítja, hogy a munkahelyen tartott, bármiféle fegyver megsokszorozza annak a kockázatát, hogy az alkalmazottak életüket fegyveres konfliktus áldozataiként fejezzék be.

Dana Loomis, az Univ.North Carolina at Chapel Hill epidemiológus professzora és munkatársai Észak Karolina államából összegyűjtöttek minden adatot azokról a gyilkosságokról, melyek 1994 és 1998 között valami munkahelyen történtek. Ebben az államban 105 munkahelyi gyilkosságot követtek el – ezeknek az adatait a kutatók kontrollként 210, hasonló munkahely adataival hasonlították össze, ahol semmiféle erőszakos cselekményt nem regisztráltak.

Azok az alkalmazottak, akik bármiféle fegyvert – gázspray-t, kést, baltát vagy lőfegyvert – tarthattak maguknál, sokkal gyakrabban váltak bűncselekmény során áldozattá, mint azok, akiknél semmiféle gyilkolóeszköz nem lehetett és nem is volt.

Azon munkahelyek dolgozóit, ahol az alkalmazottaknál lehetett valamilyen fegyver, hétszer gyakrabban ölték meg munkahelyi konfliktusban, mint azokat, akik fegyvert eleve nem viselhettek.
A vizsgálat tanúsága szerint munkaidő alatti erőszakos halál szempontjából a legéletveszélyesebb foglalkozások az Egyesült Államokban a következők: éjjel-nappal nyitvatartó ABC áruházak pénztárosai, benzinkutasok, vegyesbolti eladók, bárok-, éjszakai klubok-, éttermek dolgozói és a taxisofőrök. A legnagyobb veszélyben az éjszaka, egyedül dolgozó férfiak voltak. Azokon a munkahelyeken, ahol valaki gyilkosság áldozata lett, az eseteknek csaknem a felében rablást kíséreltek meg és ezzel volt kapcsolatban az erőszakos halál.

Tapasztalatok szerint csökkentette a veszélyt, ha – ahol lehetett – csak nappali műszakot vezettek be és éjszaka sem dolgozott senki egyedül, gondosan zárták az ajtókat és a munkahelyet – üzletet, benzinkutat, stb. – kívül is erősen megvilágították.

Prof. Loomis szerint ezen a téren még sok a tennivaló, mert az Egyesült Államokban a munkába járók körében a halál leggyakoribb oka valamilyen közlekedési baleset, a második helyen viszont a munkahelyi gyilkosság áll. Az USA-ban hetenként átlagosan húsz embert ölnek meg a munkahelyén és évente 18.000 embert ér támadás.

A kutatók minden munkaadót óvnak attól, hogy a biztonság látszólagos növelése érdekében megengedjék alkalmazottaiknak, hogy fegyvert vigyenek magukkal a munkahelyre. Emlékeztetnek azokra a korábbi vizsgálatokra is, melyek azt bizonyították, hogy az erőszakos halál esélye még otthon is lényegesen nagyobb, ha a lakásban bárki és bármilyen okból fegyvert tart.

(Forrás: Amer.J.Public Health, 2005, 95:830-832)