• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A beteg patkányoknak jót tett a vörösbor

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A kutatók szabadalmaztatnák az eredményeket egy gyógyhatású készítmény reményében.

A hónapok óta zajló kísérleteket egyetlen vörösbor fajtával végezték a pécsi kutatók, mert a szív - és érrendszeri betegségek megelőzésére, illetve gyógyítására alkalmas hatóanyagot a kívánt mennyiségben csak a Polgár-pincészet borában találták. A PTE biokémiai intézetében mára sikerült egyértelműen bebizonyítani, hogy a vörösborban lévő értékes polifenolok segíthetnek a szív regenerálásában az infarktuson átesett betegek esetében, ezzel akadályozva a további szívizom-elhalás újbóli kialakulását.


A nemzetközi orvosbiológiai kutatások korábban is bizonyították, hogy a szív és érrendszer megbetegedését elsősorban egyfajta gyulladásos folyamat illetve az oxidatív stressz okozza. Ezért a különböző antioxidánsok bevitele lassíthatja az erek károsodását, javíthatja a szénhidrát anyagcserét, s így segíthet az infarktus megelőzésében. A szőlő és a bor főbb összetevőinek elemzése során kiderült: a kékszőlő héjában található transz-rezveratrol nevű polifenol egyértelműen pozitív élettani hatású. A bor egészségvédő hatására vonatkozóan azonban ez idáig még nem folytattak szisztematikus kísérleteket Magyarországon.


A Pécsi Orvostudományi Egyetem Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetének kutatói az egyik neves villányi pincészet közreműködésével végezték el a kémiai és orvosbiológiai vizsgálatokat, amelyek felderítették a borokban megtalálható biológiailag aktív molekulák hatásait az emberi szervezetre. Az elmúlt hónapokban folytatott kísérletsorozathoz patkányokat használtak. Az állatokat három csoportra osztották: az egészséges egyedeket tartalmazó kontroll csoport mellett a második és a harmadik csoportba sorolt egyedekben kémiai anyagokkal mesterséges szívinfarktust idéztek elő.


Ezt követően a szívinfarktusos patkányokat borral itatták, a másik kísérleti csoportot viszont semmivel sem kezelték. A nyolc hét lejárta után a kísérlethez használt állatok szívszövetéből metszetet készítettek, így vizsgálták szívizomsejtjeik nagyságát. (Az infarktust követően a szívizomsejtek megnagyobbodnak, és ez a folyamat vezet a szív elgyengüléséhez, további károsodásához, illetve a betegek halálához.)


A kutatások a kívánt eredményt hozták a pécsi szakemberek számára: amíg az egészséges és a borral kezelt egyedekben nem tapasztaltak sejtnagyobbodást, a borral nem kezelt példányokban a kóros folyamat látható volt. A vizsgálathoz a Polgár pincészet 2002-es évjáratú Merlot borát használták, melynek a transz-rezveratrol tartalma 14 mg/l, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek mondható.


A pincészet tulajdonosa, Polgár Zoltán azzal indokolta a borukban lévő magas rezveratrol mennyiséget, hogy a szőlőművelést ökogazdálkodás mellett folytatják: nem használnak műtrágyát, sem rovarölő szereket. A kísérletek végső konklúziójaként a kutatók állítják: miután az ember számára ebből a polifenolból az ajánlott napi bevitel 5 mg, ezért naponta 2-3 dl vörösbor fogyasztása kedvező hatást gyakorol a szív és érrendszeri betegségek megelőzésére.


A pécsi intézet kutatói most szabadalmaztatni kívánják kísérleti eredményeiket, mert a magas transz-rezveratról tartamú borból a tervek szerint gyógyhatású készítményt állítanak elő.