• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A tornaórákon spórolnak az iskolák

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Húsz év alatt megduplázódott a túlsúlyos gyerekek aránya - a torna nem számít fontos iskolai tárgynak.

Amikor Laurie Beyer nyolc éve tanárként belépett az egyik kaliforniai iskolába, nem gondolta volna, hogy testnevelést oktat majd. A tanintézetek mind általánosabb pénzhiánya miatt ugyanis Mrs. Beyer iskolájából hat testnevelő tanárt bocsátottak el egyetlen tollvonással, ám mivel az érvényes oktatási szabályok szerint tilos a testnevelést teljesen kiiktatni a tanrendből, a tantárgy tanítását szétosztották az ott maradó tanárok között.

Ez az iskola nem az egyetlen ilyen az Egyesült Államokban. Jelenleg országszerte minimálisra csökkentik – sőt néhol teljesen elhagyják – a testnevelési órákat. Az iskolák arra a Bush-kormányzat által elfogadott törvényre hivatkoznak, mely szigorú követelményeket támaszt, magas oktatási színvonalat kíván és ezek teljesítését ellenőrzi is – de ez csak a fontos tantárgyakra vonatkozik, mint az angol nyelv vagy a matematika. A tantestület ezért a kulcsfontosságú tantárgyakban igyekszik e feltételeknek megfelelni és ott igyekszik megtakarítani, ahol csak lehet: például a testnevelési órákon.


A jelenlegi helyzet kritikusai azért emelik föl szavukat, hogy ez a változás éppen akkor következik be, amikor az amerikai gyerekek maguktól szinte nem mozognak, nem sportolnak, csak a számítógépes játékaikkal és a televíziózással vannak elfoglalva. A jelenlegi fölmérések szerint az Egyesült Államokban a 6-19 éves gyerekek és tizenévesek 15 százaléka túlsúlyos, ami azt jelenti, hogy arányuk az utóbbi két évtizedben megkétszereződött.
A szomorú statisztikai adatok miatt az ifjúság testi fejlődésével foglalkozó intézmények az 5-12 éves gyermekek számára a korábban javasolt napi fél órányi testmozgás helyett – futás, focizás, kerékpározás, úszás, stb. – legalább naponta egy órányi fizikai terhelést tartanak szükségesnek.


Laurie Beyer iskolájában az igazgató szerint úgy igyekeznek javítani a helyzeten, hogy a testnevelés tanítását az egészséggel kapcsolatos ismeretekkel kapcsolják össze. Az erre használatos tankönyv tartalmazza az egészséges táplálkozás elemeit, a szervezet élettani működésének alapjait, még a rendszeres mozgás és sport jellemet erősítő hatásait is.


Az iskola vezetése szerint az új módszer növeli is a testmozgás tanításának színvonalát, mert most az osztályt tanító pedagógus foglalkozik a rá bízott kis létszámú gyermekközösséggel, míg a testnevelő tanárok többszáz tanulónak tartottak foglalkozást. Állítólag a pedagógusok véleménye egyelőre ugyancsak kedvező, mert új ismereteket kell elsajátítaniuk és diákjaikkal együtt kergethetik a labdát az udvaron.
(Forrás: ACC Heart Health News, 2005, nov. 22)