A testtömegindex és az elhalálozás kapcsolata - egy Ausztriában végzett vizsgálat eredménye.
A testtömegindex (BMI) valamint halandóság kapcsolatának kérdése állandó vita tárgyát képezi. Az Egyesült Államokban már számos kohorszvizsgálatot végeztek e területre vonatkozóan, ami Közép-Európára nézve nem mondható el. Ezúttal azonban egy Ausztriában, 184.697 felnőtt bevonásával, mintegy 15 éves követéssel kivitelezett vizsgálat eredményei mutattak rá az alacsony, illetve magas BMI értékek, valamint a különböző betegségek okozta elhalálozás kapcsola-tára - tudatta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hirlevele.
A referenciakategóriához (BMI 22,5-24,9 kg/m2) viszonyítva, az elhalálozás kockázati aránya nagyobbnak bizonyult mind a magas (35 vagy több kg/m2), mind pedig az alacsony (<18,5 kg/m2) BMI értékkel rendelkezők körében. A dohányzást, mint kockázati tényezőt is vizsgálták, ahol az eredmények nem meglepőek - a dohányzók nagyobb elhalálozási arányt mutattak, mint a nem dohányzók.
Amennyiben a halált okozó fő betegségeket nézzük, az emelkedett BMI-vel rendelkezők esetében a szív- és érrendszeri betegségek mutattak gyakoribb előfordulást, mint a rákos megbetegedések; míg az alacsonyabb BMI-vel rendelkezők a légúti megbetegedésekre váltak hajlamosabbá, függetlenül dohányzási szokásaiktól.
A következtetés minden esetben az, hogy lehet szó elhízásról vagy éppen alultápláltságról, az elhalálozás aránya jelentősen nagyobb ezeknél a csoportoknál, mint a normál tápláltságú emberek körében.
(Forrás: Klenk J. és munkatársai: Body mass index and mortality: results of a cohort of 184.697 adults in Austria. Eur J Epidemiol 2009;24(2):83-91.)