Az ünnepek, főleg az év végiek sokszor nem csak a családról és a jó ételekről, hanem a finom italokról is szólnak.
Az alkoholt azonban óvatosan kell kezelni, hiszen nagyobb mennyiségben nem csak az ítélőképességet, hanem a májat és az ereket is tönkre teheti.
Ráadásul, míg a szervi problémák jellegzetes tünetekkel járnak, addig a vérnyomás emelkedés sokszor teljesen tünetmentes, így a gondra már csak akkor derül fény, amikor valamelyik, sokszor súlyos szövődménye - mint a stroke vagy a szívinfarktus – jelentkezik. A témában dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája van segítségünkre.
A magas vérnyomás és az alkohol
A magasvérnyomás betegség egyike azoknak a kóroknak, amik, bár áldozataik száma igen magas, mégsem kapnak akkora figyelmet, mint kellene. Az a kór a csendes gyilkos, hiszen sokszor teljesen tünetmentesen van jelen az életünkben, és a gondra csak akkor derül fény, amikor a következtében stroke, trombózis, vagy szívinfarktus alakul ki.
Az alkohol hatása különbözőképpen hat a szervezetre, attól függően, hogy milyen rendszerességgel és milyen mértékben fogyasztjuk. Kis mennyiségben, rendszeresen fogyasztott alkohol (vagyis nagyjából 1-2 dl bor naponta) még jót is tehet a szervezetnek, ha nincs jelen egyidejűleg ismert májbetegség. Jó tudni, hogy a nők érzékenysége fokozott az alkoholra. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy nagyobb mennyiségben, rendszeresen fogyasztva az alkohol különböző hatásmódokon előnytelenül befolyásolja a zsíranyagcserét, megterheli a szívet, és hosszú távon az érrendszerre is rossz hatással van. Az alkohol hatására ugyanis gyorsul a szívverés, csökkenhet az érfal rugalmassága. Ennek eredményeként a vérnyomása megemelkedik, amely hosszabb távon mikrosérüléseket okoz az ér belső, endothel részén. A mikrosérülések, és az ér egyéb károsodásai pedig nagymértékben hozzájárulnak a súlyos szövődmények kialakulásához.
Fontos még tudni, hogy az alkohol befolyásolja a betegek által szedett gyógyszerek lebontását végző enzimek aktivitását, ezáltal a gyógyszer hatását. Emiatt a tartós alkoholfogyasztás mellett a beteg gyógyszeres beállítása nehezebb lehet.
Sokan védekeznek azzal, hogy csak napi egy sört vagy rövidet fogyasztanak. A borral ellentétben azonban az említett alkoholok kalóriatartalma is magas, vagyis hozzájárulhatnak az elhízáshoz, így közvetve még tovább ronthatják a vérnyomás-értékeket.
Természetesen itt is igaz, hogy az alkalomszerű, visszafogott alkoholfogyasztás a vérnyomásra is jótékonyan hat, hiszen oldja a feszültséget. Aki viszont általában nem iszik alkoholt, de hirtelen, alkalomszerűen nagy mennyiséget fogyaszt, kiszámíthatatlanul reagálhat, akár epilepsziás görcsroham is felléphet nála.
Azok, akik eleve magasvérnyomás betegséggel küzdenek – akár tudtukon kívül is – nagyobb veszélynek is vannak kitéve, mint azok, akik teljesen egészségesek. Hiszen az eleve magasabb értékeket nagyobb mértékben emeli egy tivornya, ahol a nagyobb mennyiségben bevitt alkohol kiugró értékeket is produkálhat, károsítva ezzel a szívet és a májat. A karácsonyi időszak fokozott alkoholbevitele szintén nagy kihívás lehet a betegeknek. Ilyenkor érdemes felírnia magának, hogy mit és mennyit fogyasztott, mivel így könnyebben tud kontrollt gyakorolni önmagán – javasolja dr. Kapocsi Judit.
Diagnózis és kezelés
A magas vérnyomást felismerni otthon, házi eszközökkel nem éppen egyszerű feladat. A pontos mérésekhez ugyanis mindkét karon és bokán, többször ismételve kellene a folyamatot megismételni. Ráadásul az esetleges kiugró értékeket még így sem lehet nagy biztonsággal kimutatni.
A legcélravezetőbb megoldás a 24 órás vérnyomásmérés, mely egy hordozható készülékkel történik. A rendszeres mérési adatok birtokában a szakember már pontosabb képet kap a beteg állapotáról, és a kezelési lehetőségekről is. Sokszor az életmódváltozás célravezető, de sajnos gyakran a gyógyszeres segítség sem elhagyható. Az adagokat minden esetben a szakorvos állítja be, és vizsgálja felül, hogy a kezelés eredményes lehessen. A gyógyszert sok esetben a betegnek élete végéig szednie kell.