• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Edzés mellett jó emésztést!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Mire figyeljünk, hogyan étkezzünk, hogy a sport valóban egészségünkre váljék?

A jó sportteljesítmény alapja a jó fizikai kondíció melynek egyik tényezője a helyes táplálkozás. A kiegyensúlyozott, választékosan összeállított étrend tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, melyre szervezetünknek szüksége van. Rendszeres sporttevékenység során azonban néhány szempontra különösen figyelni kell.

Napi többszöri kisebb mennyiségű étkezés ajánlott. A közepes nagyságú reggeli, bőséges ebéd, könnyű vacsora, valamint délelőtt és délután beiktatott kis köztes étkezések ajánlottak
Sporttevékenységet ne kezdjünk jóllakottan, legalább két órával az étkezés után kezdjünk sportolni. A reggeli edzést se kezdjük üres hassal, néhány falat könnyen emészthető, gyorsan felszívódó táplálékot vegyünk magunkhoz.

A meleg napokon különösen fontos, hogy könnyen emészthető, zsírszegény ételeket készítsünk vagy válasszunk magunknak. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt. Gyümölcslevet friss gyümölcsből préseléssel, centrifugálással nyerjünk. A gyümölcsök különböző módon elkészítve hűsítő desszertként is fogyaszthatók.

A nyári időszakban, különösen nagy melegben a folyadékpótlás talán a legfontosabb mindenki, különösen a sportoló számára. A szervezetünk a verejték párologtatásával tudja megőrizni az optimális testhőmérsékletet, ezért az elvesztett folyadék megfelelő mértékű és ütemű pótlása nagyon fontos. A meteorológiai körülményektől függően (hőmérséklet, páratartalom, szélerősség) akár több liter folyadékot is elveszíthetünk néhány óra alatt, ezért már a sportolás megkezdése előtt, valamint a sporttevékenység alatt rendszeresen fogyasszunk folyadékot, igyunk 15-20 percenként 1-2 dl vizet, esetleg sportitalt! A sportitalokkal nem csupán folyadékot, ásványi sókat, de energiát (szénhidrátokat) is pótolunk, mely elhúzódó (több órás) sporttevékenység alatt igen lényeges, mert a sportteljesítményt kedvezően befolyásolják. A szénsavas italok nem ajánlottak puffasztó hatásuk miatt; a rostos üdítőitalok sav és magasabb cukortartalmuk miatt gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat okozhatnak.

Intenzív fizikai terhelés során az emberek jelentős hányadánál kellemetlen emésztőrendszeri tünetek jelentkezhetnek, pl. émelygés, hányinger, puffadás, görcsös fájdalom, hasmenés.
Ezen kellemetlen jelenségeket részben a helytelen táplálkozás, másrészt a megerőltető fizikai terhelés során jelentősen csökkenő zsigeri vérellátás magyarázza. A jelenséget „edzés utáni immunfunkció csökkenésnek" (PEIS= „post-exercise immunosuppression" angol) nevezik a szakirodalomban. A tünetek enyhítése, csökkentése érdekében a célszerű a helyes táplálkozási irányelvek betartása, és a terhelés intenzitásának csökkentése. Nemzetközi tanulmányok igazolják, hogy megfelelő probiotikus készítmények fogyasztásával ezen kellemetlen tünetek kivédhetők.

Tehát a probiotikumok különösen fontosak a rendszeres, intenzív fizikai aktivitást végzők számára, mivel a megerőltető fizikai aktivitás hatására a szervezet ellenállóképessége átmenetileg csökken, és nagyobb az esélye fertőzések kialakulásának. Probiotikum rendszeres fogyasztásával ezek a fertőzések is megelőzhetőek.

Újabb kutatások és megfigyelések nem csupán az ellenállóképesség javulását, hanem az allergiás tünetek csökkenését is megfigyelték probiotikus kezelés mellett, melyet a kezelés eredményeként javuló bélnyálkahártya védelmi funkciója (az immunrendszer sejtjeinek zöme 70-80% a bélfalban található) magyaráz.

Az egészségtelen táplálkozás, esetleg antibiotikus kúrák következtében megbomló bélflóra egyensúlyának helyreállításában, valamint az utazások során fellépő hasmenések megelőzésében, kezelésében szintén kimagasló szerep jut a probiotikumoknak, segítségükkel a tünetek csökkenthetők, vagy teljes mértékben kivédhetők.

Egészségünk megőrzését nem csak sportolással, de probiotikumok fogyasztásával is segíthetjük.

dr.Téglásy György

Belgyógyász-sportszakorvos, válogatott keretorvos, a Magyar Olimpiai Bizottság orvosi bizottságának tagja