• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fűben-fában egyesület

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Egy hónapra szóló, ízletes alapanyagokon és gyógynövényeken alapuló étrendet dolgoznak ki, amely segít a téli nyavalyák megelőzésében.

A gyógynövényeken alapuló orvoslás, azaz a fitoterápia értékének megfelelő presztízsének helyreállítását tűzte ki célul az a közhasznú egyesület, melynek megalakulását ma jelentették be Budapesten.

A Magyar Gyógynövényes Orvosok és Alkalmazók Közhasznú Egyesület elődje, szellemi műhelyként már 2005 nyara óta működik, s azon orvosokat és gyógyítókat tömöríti, akik mind a megelőzésben, mind a terápiában szívesen alkalmaznak a szervezet működését jótékonyan befolyásoló természetes anyagokat.


Mint a bemutatkozón elhangzott, a gyógynövényes fronton alulról jövő forradalom zajlik, elsősorban a szintetikus készítményektől és mellékhatásaiktól idegenkedő betegek és a banális megbetegedések megelőzésében és kíméletes gyógyításában érdekelt orvosok egy része támaszt igényt arra, hogy a fitoterápiával kapcsolatos információk és készítmények a figyelem középpontjába kerüljenek.


Talán nem köztudomású, de a fejlett ipari országok gyógyszereinek körülbelül 40 százaléka természetes forrásból származik, s bár Magyarország gyógynövény nagyhatalom, mivel az Európai Unió egyik legfontosabb beszállítója, (hazánkban csaknem 50 ezer hektáron termesztenek gyógynövényt, s az ágazat mintegy 70 ezer embert foglalkoztat) mégis, a fitoterápia a hazai növénykincs kihasználatlansága miatt jelentősen elmarad lehetőségeitől. Az egyesület alapítói szerint ennek oka részint az információhiányban, részint az egészségügyi ellátórendszer konzervativizmusában keresendő.


Az egyesület mindkettőre megoldást keres, ám első lépésként leginkább a figyelmet szeretné a fitoterápia hétköznapjaira irányítani azzal, hogy egy korántsem tudományos, de annál látványosabb kísérletbe kezd. Benke László (Laci bácsi) mesterszakács irányításával olyan harminc napos étrendet dolgoznak ki, amely – tél lévén – az immunrendszer erősítésével segít megelőzni a náthás-hurutos fertőzéseket, kompenzálni az abban szerepet játszó hiányállapotokat, illetve vírusellenes hatásuk folytán akár gyógyítani is. Az egy hónapos kísérlet résztvevői naplót vezetnek, s a diéta végén szakorvosi vizsgálattal értékelt egészségi állapotukat összevetik az epidemiológiai intézet adatai szerinti átlaggal. Az egyesülettől kapott ígéret szerint e speciális étrendet – a recepteket és a felhasznált alapanyagokhoz, fűszerekhez kötődő szakmai információkat, a Weborvos olvasói részletesen megismerhetik majd.

Náthaszezon: gyógyír a kertből, a kamrából