• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógytornászok állásfoglalása a törülköző-diétáról

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Nagyobb körültekintést kérnek a diéta alkalmazóitól, hiszen akár húzódás, görcs, ideg-, vagy porckorong becsípődés is lehet a vége.

A „törölköző-diétát" kitaláló japán orvos szerint a hasi elhízás oka a rossz testtartás, melyet egy egyszerű gyakorlattal korrigálni lehet. Hanyattfekvésben, derekunk alatt összetekert törölközővel, kezünket, lábunkat meghatározott pozícióban tartva napi két-három alkalommal eltöltünk 5 percet és már néhány alkalom után érezhetjük is a kívánt hatást. A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága által életre hívott Ízületőr Program gyógytornászai nagyobb körültekintést kérnek a „diéta" alkalmazóitól, hiszen akár húzódás, görcs, ideg-, vagy porckorong becsípődés is lehet a vége.

A gerinc komplex funkciójának alapja az összetett struktúra: 33-35 csigolya, 23 porckorong, kisízületek, szalagok és izmok. Minden csigolyánk 2-2 kisízülettel kapcsolódik a felette és alatta levő csigolyához. Gerincünk, törzsünk tengelye, testünk egyik alappillére. Mechanikai tulajdonságainak köszönhetően egyszerre rugalmas és stabil, alkalmazkodóképessége pedig rendkívüli. A mozgásszegény életmód és a helytelen terhelés következtében felborulhat a testtartásért felelős izmok egyensúlya, és bizonyítottan nő a tartáshibák előfordulásának száma.

A „törölköző-diéta" által kívánt testtartás a gerinc és a medence mellett a nyaki gerinc és a vállízület teljes mozgástartományát megkívánja. Az ülő életmódnak, az állandó előrehajolt testpozíciónak (pl. TV nézés, számítógép-, telefonhasználat stb.), az életkor növekedésével vagy betegségnek (pl. gerincsérv, gerincferdülés) köszönhetően a gerinc hátrahajlásának képessége gyorsan csökken.

A „törölköző-diéta" során felvett testhelyzet maximális hátrahajlást és ennek megtartását kívánja a teljes gerinctől, amely könnyen eredményezheti a nyakizmok, hátizmok görcsölését, meghúzódását, a vállak túlterhelését és a nyak valamint a derék becsípődését. A törölközőnek és a karok helyzetének köszönhetően az ágyéki gerinc maximálisan homorított helyzetben van, ami a gerinc struktúrájának ismeretében azt jelenti, hogy a csigolyák közötti kisízületek maximálisan összezárt helyzetben vannak, azaz a legkisebb az itt kilépő idegeknek a helye, tehát nagyon könnyen jöhet létre becsípődés.

A „törölköző-diéta" realitása annyiban fellelhető, hogy az utolsó borda és a medence közötti távolság növekszik – vagyis helyes testtartás során – a hasi zsírpárnák vizuálisan kisebbnek tűnnek, hiszen egyenesen állunk, amely akár a testmagasság 1-2 cm-es növekedését is eredményezheti. Ha kipróbáljuk az ellenkezőjét és hanyag testtartásban állunk, akkor a hasunk előredomborodik, tehát „megnőnek" a hasi zsírpárnák. Összességében a testtartás normalizálásával a minimális hasi esztétikai hibák „eltüntethetők", amelynek feltétele a megfelelő erősségű hát- és hasizom kialakítása. A sikeres testsúlycsökkentéshez azonban rendszeres, a nagy izomcsoportokat is átmozgató, dinamikus hosszabb időtartamú mozgás szükséges. Érvek, veszélyek és tanácsok a teljes cikkben.