• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Igyunk sokat, hogy elkerüljük a vesekövességet!

Egészségmagazin Forrás: Semmelweis Egyetem

Megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztásával hatékonyan megelőzhető a vesekövesség.

Erre hívja fel a figyelmet Dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója. Magyarországon a lakosság 2-3%-a él át veseköves panaszokat élete során, az urológiai osztályokon kezelt betegek 10-15%-a emiatt került felvételre. A vesében vagy vesevezetékben előforduló kő férfiak körében háromszor gyakoribb. Érdemes tudni, hogy ha a családban már volt húgyúti kövesség, akkor 25%-os valószínűséggel alakul ki az utódokban is.

A betegség kialakulásának genetikai, környezeti, életmódbeli és táplálkozási okai lehetnek. Szerepet játszhat ebben a fogyasztott víz mennyisége mellett a víz keménysége, összetétele, az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a kevés testmozgás, de akár a külső hőmérséklet, a ruhaviselet, a bőrön keresztüli párologtatás is – hívja fel a figyelmet a professzor. Megfelelő megelőző intézkedések nélkül a betegség kiújulásának esélye öt éven belül 30-50%. A megelőzés érdekében az urológus teljes életmódváltást javasol, amely ugyanúgy magában foglalja a testsúly rendezését, a rendszeres testmozgást, a kevesebb hús és több növényi rost fogyasztását, mint a megfelelő folyadék bevitelt.

Egyénenként eltérő, hogy kinek mennyi folyadékot kell fogyasztania, ez függ a levegő páratartalmától, az izzadástól, a ruházattól, a fizikai erőkifejtéstől, az étrendtől, a testsúlytól, a nemtől, az életkortól, bizonyos betegségektől, gyógyszerek szedésétől, de egy átlagos felnőttnek általában napi több mint két liter fogyasztása javasolt.

A megfelelő mennyiség mellett a professzor szerint fontos, hogy a folyadékot egyenletesen elosztva vigyék be a szervezetbe, azaz ne legyen olyan napszak, amikor a szervezet kiszárad. Ugyancsak fontos a bevitt folyadék minősége: a szénsavas üdítőkkel szemben javasolt a víz ivása. Vízből lehetőleg az alacsony ásványi anyag tartalmú, kisgyermekeknek is javasolt ásványvizet vagy csapvizet válasszák, ez a leghatékonyabb a húgyúti kövesség megelőzésében.

Érdemes még odafigyelni, hogy a fogyasztott víz nitrit- és nitrátmentes legyen, mivel a kisgyermekek szervezete különösen érzékeny ezekre a nemkívánatos anyagokra. A nátriumtartalom tekintetében is a „minél kevesebb, annál jobb" elve érvényesüljön, mivel a táplálkozásunkat jellemző túlzott sófogyasztással már így is bőséges a szervezetbe történő bevitel. Az enyhén lúgos kémhatású víz fogyasztása (ahol a pH 7,0 felett van) nem csak a kőképződés megelőzésében, de a szervezet méregtelenítésében, sav-bázis egyensúlyának fenntartásában is kedvező szerepet játszik. Mindezeken túl az urológus a klórmentes vizeket ajánlja, mivel a klór élettani hatásai nem kedvezőek az emberi szervezetre nézve.