Már minden gyermek és felnőtt tudja, hogy a kalcium a csontjaink és fogaink építőköve.
Az élet első 3 évében nagyon intenzív fejlődésen megy keresztül szervezetünk. Izmaink, csontjaink nagy ütemben nőnek. A gyerekek 1-3 éves koruk között átlagosan 5-7 cm-t nőnek évente és ugyanennyi idő alatt 2-2 kg-t gyarapodik testtömegük, ami egy 10 kg-os gyermeknél 40 százalékos növekedést jelent. Ezért is kiemelten fontos ebben az időszakban a megfelelő kalcium bevitel. Hazai kutatási eredményeink ezzel ellentétben azt mutatják, hogy 1-3 éves kor között a kisdedek 74 %-a fogyasztott kevesebbet, mint az ajánlott beviteli érték. Az első években a helytelen táplálkozás következményében kialakult kalcium hiánynak a későbbiekben komoly következményei lehetnek, mint például a fogkárosodás, csontfejlődési rendellenességek, csontlágyulás vagy a fogzás késése.
Mára már minden gyermek és felnőtt tudja, hogy a kalcium a csontjaink és fogaink építőköve. Az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag, hiszen a csontok tömegéből 0,75-1,2 kg tiszta kalcium. A kalcium mintegy 99 százaléka található meg a csontokban és fogakban, a fennmaradó része a sejtekben és a sejtek közötti térben szabadon van. A kalcium-foszfát kristályok adják a csontok és a fogak keménységét, amíg a szabadon maradó mintegy tíz grammnyi kalciumnak döntő fontossága van az izmok, az idegrendszer, a véralvadás és néhány enzim működésében.
A kálium- és nátriumionnal együtt a kalciumion nélkülözhetetlen az idegrendszeri parancsok átadásához, így például az izmok mozgatásához. A kalcium izomsejtbe áramlása hatására húzódnak össze az izomrostok is. Hiányát ezért ijesztő, de kalciumpótlással gyorsan kezelhető izomgörcsök is jelezhetik. A kalcium a véralvadás folyamatának láncreakciójához is fontos. Nélkülözhetetlen az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez, hiszen itt is számos biokémiai reakciót, fehérjék, enzimek működését a kalciumkoncentráció változása állítja be. Nem véletlenül adnak allergiás rohamok enyhítésére kalciumot.
Melyek a kalciumban gazdag élelmiszerek?
Tej, tejtermékek, tejalapú gyerekitalok, tejpépek, olajos magvak (pl. dió, szezámmag, mák), kalciummal dúsított élelmiszerek, ásványvizek.
A kalciumfelszívódásról:
A kalcium felszívódása nem túl jó, átlagosan 20-40 % között mozog, tehát az elfogyasztott kalciumból csak ennyi hasznosul, ezt ráadásul sok tényező befolyásolja. Ide tartozik a túlzott fehérje- és zsiradékfogyasztás, a túlzott foszforbevitel, azaz a kólafélék, kakaók túl gyakori fogyasztása is. A kevés D-vitamin bevitel, és az oxálsav tartalmú élelmiszerek, mint például a spenót, sóska, rebarbara is gátolják a kalcium felszívódását. Segíti viszont az ásványianyag felszívódását a mozgás, a megfelelő D-vitamin bevitel és a laktóz (tejcukor).
Kalcium felszívódás szempontjából az 1-3 éves korcsoportnak a leginkább alkalmas a gyerekitalok fogyasztása, mivel a kalcium hasznosulását segítő D-vitamint és laktózt tartalmaz, valamint a tehéntejhez képest 40 %-kal kevesebb foszfor tartalommal rendelkezik.
A kisgyermek, étrendje tartalmazzon olyan ételeket, melyek kalciumban gazdagok:
a reszelt sajttal dúsított szendvicskrém (pl. zöldségkrém, gombakrém)
a házi gyümölcsjoghurt (50g natúr joghurt és 50g apróra vágott vagy pürésített idénygyümölcs)
a reszelt sajttal sült hús, zöldség
a rakott, töltött zöldség gratin mártással (besamel mártás reszelt sajttal és tojással)
a gyümölcsturmix tejalapú gyerekitallal készítve.
A megfelelő kalcium tartalmú étrendet összeállítani nem annyira bonyolult, mint azt elsőre gondolnánk. A tejalapú gyerekitalok fogyasztása megkönnyíti a szülők életét, hiszen napi 4dl fogyasztásával biztosítják a napi kalcium szükséglet közel felét. Emellett csupán kis odafigyelés szükséges, hogy megszerettessünk gyermekünkkel más, kalciumban gazdag ételeket, így biztosítva csontjainak megfelelő fejlődését.