• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Komló, golgotavirág, macskagyökér

Egészségmagazin Forrás: (X)

„Inkább addig vagyunk önként rosszul, míg meg nem betegszünk…"

Mi, magyarok, sokszor fojtjuk el azt, ami más országokban, más kultúrkörökben vagy „kibeszélhető", vagy egyszerűen fel sem merül, mint probléma. Kemény időkhöz vagyunk szokva, megoldjuk magunk, csak nekünk van olyan kifejezésünk erre, hogy „lenyeljük". Mindezzel csak egy baj van: emiatt a stressz-szintünk is sokkal magasabb, mint Európa másik felének!

Stressz során a testünk ún. stresszhormonokat kezd termelni. Egyikük az adrenalin, amelytől vérnyomásunk és szívfrekvenciánk megugrik, felfogásunk eltompul, és a stresszt kiváltó okra szűkül. A másik stresszhormon a kortizol, amely – ahogy mint minden az életben – kis mennyiségben kifejezetten áldásos, nagy mennyiségben viszont káros: a szervezet védekező mechanizmusát túlhajszolva kimerülést okoz.

Tartós stressz hatására egy sereg olyan betegséget szerezhetünk, amelyek teljesen diszkomfortossá tehetik életünket. Immunbetegségek vagy allergiák kínozhatnak egy életen keresztül, valamint depresszió és egyéb lelki betegségek is kialakulhatnak. Kimutatták, hogy például a sebgyógyulás is lassúbb tartós stressz esetén. És mindamellett még öregít is!

Védekezni tehát muszáj a tartós stressz ellen: nézzünk meg pár természetes anyagot, melyek segítségével legyűrhetjük a stresszt!

A komlót, a világszerte elterjedt, ősrégi kultúrnövényt a népi gyógyászat többek között gyomorpanaszok kezelésére, valamint álmatlanságra alkalmazta. Aki eddig nem tudta, hogy az álmatlanságban szenvedőknek miért éppen a sört ajánlják, most rájöhet: a sör egyik legfontosabb alapanyaga, a komlótartalma miatt.

A golgotavirág furcsa nevét a spanyol misszionáriusoktól kapta, akik Krisztus szenvedéseit látták megelevenedni benne. Hasznos szernek mutatkozik idegesség, alvászavarok és enyhe depresszió esetén. Teája mindenekelőtt gyermekek számára elismert gyógy- és enyhítőszer, amely ideggyengeség, elalvási zavar, szorongásos állapot és nyugtalanság esetén is ajánlott. Más nyugtató hatású gyógynövényekkel keverve (citromfű, macskagyökér, komló, orbáncfű) a golgotavirág hatásos összetevője altató- és nyugtató keveréknek.

A macskagyökér (Valeriana officinalis L.) már évezredek (igen, már az ókori görögök is gyógyítottak vele) óta kiváló altatószerként ismert. Van ezen kívül azonban még két jó tulajdonsága: a stresszben élő ember nyugtatójaként is hatásos lehet, valamint segíti a gyomor- és bélrendszer falának ellazulását.

Szerencsére tehát már elmúltak azok az idők, amikor tartós stressz esetén csak egy megoldás maradt: az idegösszeomlás. Manapság számos olyan természetes anyagot ismerünk, ami megnyugtat, ellazít, de természetesen egy pillanatra sem tompít el. Sőt, az sem titok, hogy ma már van egy olyan készítmény, ami ezt a három természetes anyagot egyesíti, hogy nekünk ne kelljen kertészetet fenntartani (ami további stresszforrás lehet. Mivel mi csak egy ilyen készítményt ismerünk, ezért a nevét sem tartjuk titokban: Valeriana Relax.