• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Okostelefon-alkalmazás támogatja az otthoni dialízist

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Hogyan lehet a vesebetegek otthoni dialízis-kezelését biztonságosan megoldani.

A Siemens és partnerei azt vizsgálják, hogy hogyan lehet a vesebetegek otthoni dialízis-kezelését kíméletesen és biztonságosan megoldani. Egy eddig egyedülálló kísérletsorozat keretében, kiválasztott berlini dialízis-pácienseket egy távgyógyászati segítő rendszer eszközeivel szerelnek fel. Ezek segítségével a páciensek a dialízis (vérmosás) úgynevezett peritoneális módszerét napi orvosi távellenőrzés mellett saját maguk, otthonukban alkalmazhatják.

A több hónapra tervezett kísérletsorozatot a szövetségi kutatási minisztérium által támogatott Smart Senior projekt keretében hajtják végre. Ennek célja, hogy javítsa az időskorúak életminőségét, és lehetővé tegye számukra, hogy önállóan élhessék életüket saját otthonukban.

A veseelégtelenségben szenvedő, rendszeres dialízis-kezelésre szoruló idősebb páciensek száma évről évre nő. Csak Németországban 60 000 emberről van szó. Kezelésük költsége évente több milliárd euróra rúg. A dialízis egyik fajtája az ún. peritoneális dialízis (PD), amelynél a páciens hashártyája szolgál vérszűrőként (peritoneum=hashártya). Az eljárás nem terheli a vérkeringés rendszerét, és alkalmas a napi otthoni dialízis végrehajtására az éjszaka folyamán.

Az esetleges komplikációk közé tartozik a nemkívánatos súlygyarapodás vagy a vérnyomás-ingadozás. Ezek elkerülése érdekében a kezelőorvos havonta egyszer ellenőrzi a PD-páciens olyan létfontosságú (vitál-) adatait, mint pl. vérnyomás, testsúly, dialízis-adatok. Főleg idősebb páciensek számára ez a havi intervallum túl hosszú lehet. Ilyenkor az otthoni dialízissel felhagynak, és a kezelés a dialízis-központban folytatódik.

Az új, telemedikával segített (telemedically assisted) peritoneális dialízis (TAPD) eljárás segíthet abban, hogy az otthoni PD kezelést a jövőben nagyobb páciens-populációra terjeszthessék ki. A Siemens központi kutató részlege, a Corporate Technology (CT) számos partnerrel – Vivantes Klinika, Telemedical Center Charité (TMCC), Tembit, Prisma, valamint további kutató és ipari partnerekkel – együtt dolgozik az új módszeren. A TAPD „terepi teszt" során egy okostelefon-app készít listát az orvossal egyeztetett vitáladatokról, és instruálja a pácienst, hogy hogyan végezze el a megbeszélt vérnyomás-, pulzusszám-, véroxigén-telítettség- (szaturáció) vagy EKG-méréseket.

A mérőkészülékek az általuk mért értékeket egy Med-I-Box-nak nevezett speciális hálózati csomóponton keresztül, kódolva és pszeudonimmel (álnévvel) kiegészítve a dialízis-központba küldik. Az app arról is meggyőződik, hogy az adatok valóban megérkeznek oda. Később ezeket a TMCC szerverén, a páciens aktájában tárolják.

Az orvos naponta ellenőrizheti a vitál- és a kezelési adatokat, és a kiugró eltérésekről automatikusan értesítést is kap. Ennek köszönhetően az eddiginél hamarabb felismerheti az egészségi állapotban beálló változásokat, és azonnal felveheti a kapcsolatot a pácienssel a további komplikációk elkerülése érdekében.

Legolvasottabb cikkeink