Őszi immunerősítés pontyból készült halászlével és a kelleténél lengébb öltözékkel.
Az ősz beköszöntével a megfázás, a felső légúti és emésztőrendszeri megbetegedések előfordulása ugrásszerűen megnő. A hagyományos kínai orvoslás (TCM) az adott évszak jellegzetességeit szem előtt tartva éppen ezért ősszel az immunerősítésre koncentrál - osztja meg az érdeklődőkkel közleményben Dr. Chen Zhen (ejtsd Csen Zsen) elismert TCM oktató, a Dr. Chen Patika vezetője. Ehhez hozzájárulhat többek között a kelleténél lengébb öltözködés, a pontyból készült halászlé, a ginszeng, a jujuba, a lándzsás útifű és a gesztenye rendszeres fogyasztása.
A felső légúti betegségek kialakulásában fontos szerepet játszhat a nem megfelelő folyadékbevitel, ezért ilyenkor elsődleges feladat, hogy fokozzuk a légzőrendszer ellenálló képességét és megőrizzük nyálkahártyájának nedvességét. Ehhez minél több teát – pl. szűz teát, visiona teát vagy Echinaceát és gyömbért tartalmazó teakeveréket – és lédús savanyú ételeket – például szőlőt, galagonyát, kivit – érdemes fogyasztani, melyek májunk védekezőképességét is erősítik. A légutakra jótékony hatással van továbbá a lándzsás útifűből és C-vitaminból készült szirup rendszeres fogyasztása is.
Ebben az évszakban ajánlott a magas alkoholtartalmú italok, illetve a csípős, fűszeres és nehezen emészthető ételek teljes mellőzése, hangsúlyozza a professzor. Ugyanakkor az állati eredetű fehérje-bevitel, így a marhahúsból, marhaínból és tyúkhúsból készült levesek, valamint a pontyból készült halászlé fogyasztása jótékonyan segítheti a felkészülést a hideg hónapokra. Az idősebb és gyengébb szervezetet pedig hatékonyan támogathatjuk ginszeng, méhpempő készítmények, jujuba és gesztenye gyakori fogyasztásával.
A kínai gyógyászat azt vallja, mondja Dr. Chen Zhen, hogy tavasszal öltözzünk kissé melegebben és ősszel pedig lengébben a kelleténél, így támogathatjuk immunrendszerünk megfelelő működését. Az ősz beköszöntével nem szabad elhamarkodni a melegebb ruhadarabok felvételét, inkább időt kell hagyni szervezetünknek, hogy magától is alkalmazkodjék a hűvösebb időjáráshoz.
A hagyományos kínai orvoslás szerint az ősz kiváló időszak a fogyókúrához is. Legtöbben tavasszal, a nyár beköszönte előtt kezdenek hozzá, a TCM szerint ugyanakkor ősszel, amikor szervezetünkben megkezdődik a felhalmozás időszaka, még inkább érdemes diétát tartani, hogy elkerülhető legyen a nem kívánt súlygyarapodás. A keleti orvoslás a fogyókúrás étrend hasznos kiegészítőjeként tartja számon például az algasalátát, a fafülgombát, a szűztea kekszet, a babot, a jégretket és a spenótot is.