• nátha
    • Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

      Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

      Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

Szeretjük a halat, csak nem esszük

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A halrajongók tábora legszűkebb és az átlagnál is kisebb Budapesten, legnagyobb pedig a dunántúli régióban.

Kedvelt élelmiszernek számít Magyarországon a hal: tízből heten nyilatkoztak úgy 2007-ben, hogy különösen szívesen fogyasztják e húsféleséget, ám fogyasztása egyelőre elmarad a nemzetközi átlagtól. A GfK Hungária étkezési szokásokat vizsgáló, kétévente készülő tanulmánya szerint halat a lakosság mindössze 17 százaléka fogyaszt legalább hetente egyszer - tették közzé a kutatás eredményét. 


Az élelmiszerekkel szembeni fogyasztói elvárások sorában az olyan kitételek, mint alacsony zsírtartalom (átlag: 2,7), alacsony kalóriatartalom (átlag: 2,5) és alacsony szénhidrát-tartalom (átlag: 2,5) az elmúlt évben némiképp háttérbe szorult, bár az élelmiszerek jó minősége továbbra is vezető szempont a lakosság számára. Megállapítható ugyanakkor, hogy ez a három szempont az, amely a nemek szerint számottevően megosztja a válaszadókat – az alakjukkal, megjelenésükkel talán többet foglalkozó hölgyek részéről ezek a kritériumok lényegesen nagyobb odafigyelésre számíthatnak, mint a férfiak oldaláról.


A táplálkozás fenti szempontok mentén történő reformjának szükségessége kapcsán gyakran kerül szóba a hal fogyasztásának jelentősége. Kedveltségét tekintve a GfK Hungária Étkezési szokások felmérése szerint a hal Magyarországon a harmadik legnépszerűbb húsféleség a szárnyasok és a sertés után, ám megelőzve a marhahúst, a borjú-, vad- és bárányhúst is.

Halat tíz felnőttből mintegy heten (68 százalék) különösen szívesen fogyasztanak – a legfiatalabb (15-19 éves) korosztályban ez az arány 60 százalék, míg a 40-59 éves korosztályban 74 százalék körül alakul. A halat különösen szívesen fogyasztók arányában az úgynevezett vörös húsokkal ellentétben nincs különbség nemek szerint – férfiak és nők egyaránt kedvelik ezt a húsféleséget.

Jellemzően az iskolázottsági szint növekedésével párhuzamosan nő a hal kedveltsége – az alapfokú végzettséggel rendelkezők körében tízből hatan, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében 72 százalék szereti nagyon a halat.

A halrajongók tábora legszűkebb és az átlagnál is kisebb Budapesten (57 százalék), legnagyobb pedig a dunántúli régióban (Dél-Dunántúl: 76 százalék, Közép- és Észak-Dunántúlon egyaránt 74 százalék), illetve a kisebb – 5.000 főt számláló – településeken (83 százalék).


Halat jellemzően azok fogyasztanak legszívesebben, akik egészséges táplálkozásra törekszenek (82 százalék), rendszeresen táplálkoznak, szeretnek főzni. A testsúlyról való vélekedés szerint a hal legnépszerűbb a fogyni vágyók körében (75 százalék), a súlyuk fenntartását célzók 66 százaléka nyilatkozott hasonlóképpen.


A hal kedveltsége azonban a halfogyasztás gyakoriságában már nem tükröződik. A válaszadók többsége – 45 százalék – évente egy-két alkalommal, ha eszik halat (feltehetően karácsonykor, vagy talán nyáron halászlé formájában). A megkérdezettek 13 százaléka nyilatkozott úgy, hogy soha, 17 százalék pedig legalább hetente egyszer fogyaszt halat. Az átlagosnál nagyobb arányban a nők, a 40-59 éves korosztály tagjainak, a felsőfokú végzettségűek asztalára kerül hal legalább heti rendszerességgel.

GfK