• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több csokit esznek a depressziósok

Egészségmagazin Forrás: MTI

Kérdés, hogy a a csokoládé a depresszió egyik okozója vagy éppenséggel ideiglenes gyógyírja.

A depressziótól szenvedő emberek több csokoládét esznek, sőt minél súlyosabb az állapotuk, annál többet - állapították meg hétfőn közölt tanulmányukban amerikai kutatók.

Beatrice Golomb, a Kalifornia Egyetem munkatársa kutatócsoportjával mintegy ezer felnőtt csokoládéfogyasztását és hangulatát vetette össze. A résztvevők nem szedtek antidepresszánsokat, nem voltak szívbetegek vagy diabéteszesek.

Az Archives of Internal Medicine című egészségügyi folyóiratban közzétett eredmények szerint a leginkább depressziós tesztalanyok napi átlagban mintegy 11 gramm csokoládét ettek meg, míg az ilyen tüneteket nem mutató emberek 5 grammnál kevesebbet. A felmérésben valójában havi fogyasztást vettek figyelembe, amely az első esetben tizenkét adag 28 grammos csoki volt, a második csoportnál öt adag, a közepes mértékű depressziós tüneteket mutató embereknél pedig nyolc adag.

"Úgy tűnik, hogy az eredmények nem magyarázhatók a koffein, zsír, szénhidrát vagy az energia nagyobb bevitelével, hanem a csokoládéra specifikusak" - hangsúlyozta Golomb. A vizsgálatban nem találtak érdemi különbséget a depressziós és nem depressziós emberek között más, nagy antioxidáns-tartalmú ételek - így a hal, kávé, a gyümölcsök vagy a zöldségek - elfogyasztott mennyiségében.

A kutatók további vizsgálatokat tartanak szükségesnek az ok-okozati összefüggés megállapítására, vagyis hogy a csokoládé a depresszió egyik okozója vagy éppenséggel ideiglenes gyógyír rá.