• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Többen mentek szűrésre a nyeremény reményében

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A méhnyak-szűrésre behívott, negyedévente átlagosan megjelenő hölgyeknél ötven százalékkal többen jelentkeztek.

A fogyasztói reklámok már bevált eszközeivel – óriásplakátokkal, tévés -, rádiós – és újsághirdetésekkel, valamint nyereményjátékkal próbálták részvételre bírni azokat a lányokat-asszonyokat, akik az országos szűrőprogram keretében eddig a nevükre érkező invitálás ellenére sem mentek el méhnyakszűrésre.

Az október elsejétől postázott meghívókban már megtalálhatók voltak azok a nyereményszelvények, amelyek kitöltve és a szűrést végző orvossal hitelesíttetve részt vesznek a február 6-i, a Betegek Világnapján tartandó nyilvános televíziós sorsoláson. (Mint arról az akció kezdetén beszámoltunk, a játék fődíja egy Renault Modus személygépkocsi, amelyet a Liliom akció kitalálója és szponzora, a Lilly Hungátria Kft. ajánlott fel.)

Az akció még tart, február 3-ig várják az „igazolásokat" a vizsgálat megtörténtéről, ám az eddig összesített számok már most bíztatóak – tudtuk meg Péterfia Évától, a Népegészségügyi Kormánymegbízotti Iroda irodavezetőjétől.


Míg az év első felében a vizsgálati meghívót kapó hölgyek 4,6 százaléka ment el a szűrésre, októbertől december végéig behívott 261 ezer érintettből több mint 14 ezren küldték vissza a Lilom Program hitelesített nyereményszelvényt. Ez ötven százalékkal magasabb arány, mint a korábbi negyedével átlagos megjelenése – mondta el az eddig elemzett adatokról az illetékes.


Az akció fontos része, hogy a program támogatásában érdekeltté teszik az orvosokat is: 2 millió forintot fordíthat a rendelő műszerezettségének javítására az a tevékeny szakorvos, aki a legtöbb asszonyt mozgósítja a szűrésre és módszeréről rövid esszében számol be. Mint megtudtuk, néhány esszé már megérkezett, s látható, hogy több nőgyógyász igencsak sikeres propagandát fejtett ki páciensei körében: több száz nyereményszelvényen található meg az aláírása.

A sorsolásra elkészülő pontos statisztika nem csak a résztvevők számáról ad majd képet, hanem arról is, hogy az akció ideje alatt hány esetben fedeztek fel időben valamilyen elváltozást, azaz a szűrés hatékonyságára utaló adatok is rendelkezésre állnak majd.


Mivel a játék még tart, nem árt emlékeztetni arra, hogy azokat sem rekesztik ki a nyereményjátékból, akik tavaly vagy tavalyelőtt már részt vettek a háromévenként esedékes szűrésen, azaz nem október és január között kapnak behívót: a szelvények a közepes és nagyobb postahivatalokban megtalálhatók, és a programhoz kapcsolódó, valamennyi információt tartalmazó www.liliom.hu honlaprólis letölthetők.