• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vízben szülés: új vizsgálat a kockázatról

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Még a szülés megindulása előtt az egész családot teljes körűen és részletesen tájékoztatni kell.

Az Egyesült Királyság parlamentjének Egészségügyi Bizottsága 1992-ben azt javasolta, hogy minden kórház tegye lehetővé a szülőnők számára, hogy ha úgy kívánják, fürdőmedencében hozhassák világra gyermeküket. Angliában és Wales-ben 1994. és 1996. között a várandós nőknek csak 0,6 százaléka élt ezzel a lehetőséggel, de ez az arány az utóbbi időben valószinűleg növekedett, mivel az utóbbi években ez mind gyakoribb – már-már divatos – szülésmóddá lett.


A kádban vezetett szülés során a vízben lebegő szülőnő könnyebbnek érzi a testét, a meleg víz megkönnyíti a szülést, és kevesebb fájdalomcsillapítóra van szükség. A módszer hívei egész ideológiát építettek ki az eljárásnak a hagyományos szülésvezetéssel szemben „sokkal természetesebb" körülményeire, és gyakran idézik azt is, hogy az ember eredetileg ugyancsak a tengerből származik, s a méhen belüli időszakban a magzat is a magzatvízben úszik.


Az előbbieknek megfelelően azt is állítják, hogy az újszülött csak akkor fulladhat meg a vízben, ha már eleve súlyosan károsodott és nem működnek azok a reflexek, melyek megakadályozzák, hogy víz jusson a tüdejébe. Az okoskodás azonban annyiban sántít, hogy bármelyik, hipoxiásan születő baba viszont aspirálhatja a körülötte lévő vizet, még akkor is, ha egyébként teljesen egészséges.


Három londoni neonatológus, illetve radiológus közölt egy esetet, melyben zavartalan terhesség végén az anya medencében hozta világra kisfiát, akit világra jötte után reanimálni ugyan nem kellett, de megszületése után állandósuló szapora légzés, fuldoklás miatt az intenzív osztályra helyezték. A vér megfelelő oxigén-telítettségét csak oxigén adásával sikerült biztosítani. A röntgenfelvétel tanúsága szerint a baba belélegzett a medence vízéből és csak igen erélyes gyógyszeres kezeléssel sikerült állapotát rendezni.


Az 1994-1996 között Angliában és Wales-ben végzett fölmérés során is volt két eset, ahol a baba vizet aspirált a medencéből és a szakirodalomban is szerepel több ilyen ismertetés. A most megjelent cikknek a szerzői föltételezik, hogy ilyen veszélyes események a vízben vezetett szülés végén valószinűleg gyakrabban előfordulnak, mint ahogy azt jelentik. A baba életét veszélyeztető szövődmények között vízmérgezés, hiponatremia, hipoxiás iszkémiás enkefalopátia, vérzés és tüdőgyulladás is előfordult már az úszómedencében történő szülést követő időszakban.

Ehhez még az is hozzá tartozik, hogy a vízben történő szülésvezetést választó asszonyok általában a minimális kockázatú terhesekhez tartoznak, ezért ebben a csoportban ilyen szövődmények hagyományos szülésvezetés mellett igen ritkák.
A dolgozat következtetése az, hogy mind ez az eset, mind a szakirodalom áttekintése szerint a vízben szülés a baba számára kockázatot jelent. Ha a szülők azzal a kéréssel fordulnak a kezelőorvoshoz, hogy a szülést ilyen módon vezesse, kérésük tiszteletben tartandó, de az esetleges kockázatokról még a szülés megindulása előtt az egész családot teljes körűen és részletesen tájékoztatni kell.
(Forrás: BMJ, 2005, 330:1071-1072)


A vízben szülésről az Origo és a Kanga honlapon