• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy tál bejgli öngyilkosság ellen

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Fokozott infarktusveszély, lassabb szakellátás, emésztőrendszeri problémák, és stressz, akár öngyilkos gondolatok – ez a Karácsony másik arca.

Decemberben több szív- és érrendszeri katasztrófahelyzet van, és a statisztika szerint ekkor nagyobb esélye van az embernek, hogy bele is haljon, mint az év bármely más hónapjában – jelentette ki Matos Lajos kardiológus-belgyógyász főorvos. Decemberi rosszullét esetén az emberek később mennek kórházba. Tovább húzzák az időt, megbeszélik a szomszéddal, a családdal, ahelyett, hogy a rohammentőt hívnák azonnal. Ez a késlekedés a beteg életébe kerülhet. Az is tény – megmérték –, hogy ilyenkor több idő telik el a kórházban is, amíg foglalkoznak a beteggel és segítenek rajta. Ugyanakkor téli hónapról lévén szó, a hideg érszűkítő hatása kiválthatja, illetve fokozhatja az anginás fájdalmat. Egy amerikai felmérés szerint a hideg és a fizikai terhelés együtt veszélyes igazán. Így a legtöbb infarktus nem fronthatás esetén éri e betegeket, hanem a házuk előtt például hólapátolás közben.

Az ünnepek természetesen megterhelik az emésztőrendszerünket is, hiszen a szokásosnál többet eszünk, talán fűszeresebbet is, és ne felejtsük el, hogy mindehhez alkoholt is fogyasztunk – kapcsolódott be a beszélgetésbe Demeter Pál gasztroenterológus főorvos. Ez így együtt lényegesen nagyobb megterhelést jelent az emésztőrendszernek. Például epe- és hasnyálmirigybetegek fokozottabban veszélyeztetettek, de az egészséges szervezetnek is sokkal nagyobb terhelést kell kiállnia. Menetrendszerűen december 27-28-án és január 1-jén érkezik hozzánk a legtöbb beteg, főleg epeköves görcsökkel, hasnyálmirigy-gyulladással vagy a már meglévő fekély- illetve reflux-betegségük súlyosbodása miatt. Éppen ezért aki tudja, hogy emésztőszervi betegsége van, az ne engedjen a csábításnak, feltétlenül vegye figyelembe a diétás tanácsokat.

A pszichológusok forgalma is megnövekszik Karácsony tájékán, vagy legalábbis a meglévő pácienseknél súlyosbodhatnak a tünetek – jelentette ki Klettner Anikó klinikai szakpszichológus. Ha itt a december– akárhogy is nézzük – a legenyhébb stressz az, hogy mit vegyünk ajándékba – ha van miből. De ha nincs, akkor az még egy plusz teher. Továbbá ha krízisben van egy pár, vagy csak nem minden stimmel, akkor az ünnepek közeledtével ez mintha erősödne, felértékelődnek ezek a stresszforrások. Akár pszichoszomatikus, fizikai tünetek is felléphetnek, de ilyenkor semmiképp sem helyes az öndiagnosztika, például egy mellkasi fájdalom esetén, amely akár pánikbetegség is lehet, de sok egyéb ok is kiválthatja.

Ha bármikor bárkinek furcsa, nagyon rossz érzése van deréktól fölfelé, és ez tizenöt percnél tovább tart, amíg ki nem zárták az esélyt a szakemberek, az úgy kezelendő, mint a szívinfarktus – tette hozzá Matos Lajos. Lehet szorító mellkasi vagy mellcsont mögötti, illetve bal vállba, lapockatájra vagy akár fogba kisugárzó fájdalom is. Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni, mert a mai kezelési móddal életmentő lehet, ha valaki percekkel korábban kerül be a kórházba.

Az emésztőrendszeri és kardiológiai betegségek között vannak átfedések. Például a korábban említett reflux-betegség teljesen leutánozhatja a szívinfarktus tüneteit – egészítette ki Demeter Pál. A gasztroenterológusok a kardiológusokkal sokszor szoros együttműködésben tisztázzák, hogy mi okozza a mellkasi panaszokat. De ami még tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a reflux-betegség provokálhat a koszorúerekben átáramlási csökkenést, és ezáltal a már esetleg meglévő koszorúér-szűkületet rontva okozhat valamilyen szívizom-problémát vagy keringési zavart.

Ha az embernek van módszere arra, hogy hogyan kezelje a feszültségét, akkor könnyebb helyzetben van, mint az, aki ezt nem tudatosítja magában – szólt hozzá újra a beszélgetéshez Klettner Anikó. Nagyon sokan érzik úgy, hogy derült égből villámcsapásként közeledik a Karácsony. Ez mindenképpen fokozott stresszel jár, őrült rohanással, ami még tetézi is ezt az érzést. Tehát nem csak arról van szó, hogy ajándékot kell venni, vagy meg kell szervezni a családlátogatást, hanem arról is, hogy kinek milyen az időbeosztása, tehát hogyan lehetne azt megoldani, hogy ne kelljen rohanni, és megfelelni az ajándékozással kapcsolatos elvárásoknak. Elsősorban a szeretet lenne az, ami karácsonykor összehozza az embereket, és nem pedig az, hogy muszáj ezt vagy azt tenni.

A pszichológus hozzátette: azok is veszélyben vannak, akik család nélkül élnek, akiknek nincs senkijük, akivel törődhetnének – ez is fokozhatja a stresszt. A depresszív hangulat felerősödése miatt az öngyilkosságok száma is megnő. Ezért is fontos a kapcsolatok kialakítása, akár a szomszédokkal, vagy bárkivel, akivel év közben is találkozunk. Nagyon sokat segíthet, ha Szenteste átkopogtatunk egyedülálló ismerősünkhöz egy kis bejglivel, és beszélgetünk vele pár percet. Ilyenkor ugyanis elsősorban a belül, intrapszichésen zajló folyamatok erősödnek föl, fokozatosan egyre mélyebben és mélyebben elkeseredett állapot vehet erőt az illetőn, és ezt a kört akár egy kis sütemény is megszakíthatja.