• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A betegek nem rohannak fejvesztve az orvosokhoz

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A magyar átlagfogyasztó évente 14.720 forintot költ cigarettára, s 15.900-at gyógyszerre illetve gyógyhatású készítményre.

Székely Krisztina
A fenti adatok a Központi Statisztikai Hivatal 2004-es kimutatásából származnak, mint ahogy az is: ugyanez az átlag sörre és tömény szeszre viszont a cigaretta, s a gyógyszerkiadás dupláját fordítja. Mindez az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének mai sajtótájékoztatóján hangzott el, ahol többek között ismertették annak a felmérésnek az eredményét, amelyet egy 500 fős mintán 2005. augusztusában és szeptemberében készítettek.

A megkérdezettek értékrendjében – a család után – a második helyen az egészség áll, megelőzve a biztos munkahelyet, az egzisztenciát és a szabadidőt. Ennek ellenére betegség esetén a megkérdezettek 54 százaléka mégsem rohan orvoshoz, hanem öngyógyításba kezd, további 7,4 százalékuk pedig gyógyfürdővel, masszázzsal illetve természetgyógyásszal próbálkozik. A vizsgálat tapasztalatai szerint az emberek hamarabb fordulnak orvoshoz, ha hosszan tartó erős, vagy ismeretlen eredetű fájdalom gyötri őket. Ami ebben az esetben a konkrét betegségeket illeti: legnehezebben a fül-orr-gégészeti, a szív- és érrendszeri valamint a mozgásszervi fájdalmakat viseljük el.

A gyógyszerek legnagyobb előnyének a hatékonyságukat, s gyors hatásukat, negatívumuknak mellékhatásaikat, s árukat említették. A gyógyhatású készítményeket leginkább azért vásárolják, mert természetes anyagokból készülnek, s kevesebb a mellékhatásuk, hátrányukként említették viszont, hogy hosszú ideig kell szedni őket, s magas az áruk.

Az 1940-es évek óta a fejlett ipari országokban öt évente egy évvel nő a születéskor várható élettartam. Ez – az egyesület elnöke szerint – a korszerű gyógyszerkészítményeknek köszönhető. Székely Krisztina példaként említette az egykor csak műtéti úton gyógyítható gyomor- és nyombélfekélyt, amelyet ma már kizárólag gyógyszerekkel kezelnek. Egy-egy új készítmény kifejlesztése 100 kutatói alapgondolatból, s 7 millió vegyület szkrinelésével indul, míg 10-15 év múlva egy, esetleg két innovatív gyógyszer törzskönyvezésével, s forgalomba hozatalával fejeződik be. E másfél, kutatással, fejlesztéssel eltöltött évtized ma már közel egy milliárd dollárba kerül. Az egészség és a megfelelően szedett gyógyszer érték. Ennek, s a korszerű orvosi terápiák fontosságának hangsúlyozásával az egyesület országos fotópályázatot hirdetett „Gyógyulástörténetek orvos szemmel" címmel, amelyre 2006. január 6-ig lehet jelentkezni. A pályázatról részletes ismertető itt olvasható!