• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csurran-cseppen a csöppségeknek

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ma délután a fővárosi Szent Imre kórházban kismamákat és a sajtó munkatársait tájékoztatta a babakötvényről.

Mint ismeretes, 2006. január elsejétől a Magyar Köztársaság valamennyi újszülött számára támogatást nyújt, babakötvény formájában. Erre az életkezdési támogatásra minden 2005. december 31-e után született, magyar állampolgárságú és magyarországi lakóhellyel rendelkező gyermek jogosult. Az állam valamennyi gyermeknek támogatást nyújt, a hátrányos helyzetűeket pedig kiemelten segíti. Minden jogosult egyetlen alkalommal 40 ezer forint támogatást kap. Emellett az alacsonyabb jövedelmű, rendszeres gyeremekvédelmi kedvezményre jogosult családban nevelkedő gyermek részére további két alkalommal nyújt támogatást az állam. Ezek a gyermekek hetedik és tizennegyedik életévük betöltése után 42-42 ezer forint további támogatást kapnak.

Ugyanezt az emelt összegű támogatást megkapják az átmeneti, vagy tartós nevelésbe vett, állami gondozott gyermekek is.
Az állami támogatást a szülő is rendszeresen gyarapíthatja, az erre a célra nyitott Start számlára való befizetéssel. Start számlát az ilyen számla vezetésére szerződött banknál, vagy befektetési szolgáltatónál lehet nyitni. Az a gyerek akinek a nevére a Start számlát megnyitották, a támogatást annak kamataival, a Magyar Államkincstártól kapja meg. A Start számlán lévő összeg gyarapítására minden évben be lehet fizetni egy meghatározott összeget, amely után további állami támogatás jár. Befizető lehet a szülő vagy bármely magánszemély. A befizetés együtes összege legfeljebb évenként 120 ezer forint lehet.

Természetesen ennél nagyobb összeg is befizethető, de azután már nem jár állami támogatás. A magánszemélyek befizetése után járó állami támogatások mértéke:
- Általános esetben a befizetett összeg 10%-a, de legfeljebb évi 6 ezer forint.
- A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult családok gyermekei esetében a számlára befizetett összeg 20%-a, évente legfeljebb 12 ezer forint.
- A Start számla állami gondozottaknak is nyitható. Ekkor ők az évi 12 ezer forint állami támogatást akkor is megkapják, ha nincs aki befizessen a számlájukra.

A Start számlára a települési önkormányzatok is befizethetnek, ezek után azonban állami támogatás nem jár. Amennyiben a Start számlát nem közvetlenül a gyermek születése után, hanem bármikor később nyitják, akkor a számla megnyitásáig a gyermeknek járó állami támogatás a kincstári számlán marad, s a Magyar Államkincstár, évente, az ötéves állampapír hozamával megegyező mértékű kamatot ír jóvá a számlán szereplő összeg után. Ha a gondviselő végül megnyitja a Start számlát, a Magyar Államkincstár az addig a kincstári számlán összegyült összeget átutalja. Ha a gondviselő egyáltalán nem nyit Start számlát, a gyermek 18 életévének betöltése után kincstári számláról veheti fel a neki járó állami támogatás hozammal növelt részét.

A miniszterelnök elmondta, hogy Nagy-Britanniában, ahol a legrégebbi ez a támogatási forma, az a tapasztalatuk, hogy a szülők mintegy harmada a kincstárban hagyja a pénzt. A Start, vagy kincstári számlán lévő összeget a gyermek csak 18. életévének betöltése után veheti fel, s azt csak tanulmányok, lakhatás, pályakezdés, gyermekvállalás feltételeinek megteremtése, vagy más, jogszabályokban meghatározott célokra veheti igénybe.