• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Miként okoz szívbetegséget a szennyezett levegő?

Egészségmagazin Forrás: fuggetlen.hu

A légszennyezés szívbetegséget okoz - még akkor is, ha a szennyezettség mértéke nem haladja meg a törvény által megszabott határértéket.

A New York Egyetem Orvostudományi Intézetének kutatói bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a szennyezett levegő hosszabb távon szívbetegséget okoz - akkor is, ha a szennyezettség mértéke nem haladja meg a törvény által megszabott határértéket - adta hírül a Független.hu.


Ezt megelőzően is számos kutatás igazolta a kapcsolatot a szennyezett levegő és szív- és érrendszeri megbetegedések között, de nem volt világos, hogyan károsítja a rossz levegő az ereket.


Egy egereken végzett kísérletsorozatban - amelyben az állatok egyik csoportja olyan minőségű levegőt lélegzett be, amilyen New York belvárosában van -, kimutatták a szennyezett levegő és az artériák megkeményedése, beszűkülése és eltömődése közötti ok-okozati kapcsolatot.


A kísérleti állatokhoz beáramoltatott levegőben a PM 2,5 részecskék aránya 15,2 mikrogramm/köbméter volt, tehát éppen a nagyvárosokra jellemző szennyezettség, az éves határérték körüli.
A kísérlet végén megállapították a kutatók, hogy a PM 2,5-nek kitett állatokban az artériákat nagyobb mértékben szűkítették a plakkok (zsírlerakódások), az erek kevésbé voltak rugalmasak, mint a kontrollcsoportban, kifejlődött a magas vérnyomás és növekedett az érfal-gyulladás kockázata.


A boncoláskor fény derült arra is, milyen nagy szerepe van a levegő minősége mellett a táplálék minőségének:
a normál diétán tartott, PM 2,5-lel szennyezett levegőt belélegzett egerek aortáját mintegy egyötödrészben szűkítették plakkok - zsírlerakódások.


A tiszta, szűrt levegőn, normál koszton tartott egerek artériái 13,2 %-ban károsodtak. (Itt kell megjegyezni, hogy a kísérlethez érbetegségre genetikailag hajlamos állatokat használtak.)
Abban az esetben, ha a PM 2,5 -lel szennyezett levegőhöz nagy zsírtartalmú táplálék is társult, az artériák károsodása több, mint 41 %-os volt.


Végsősoron elmondhatjuk, a zsíros táplálkozás valamivel még többet rontott az erek állapotán, mint a szennyezett levegő: a duplájára növelte a genetikailag hajlamos egerek érfal-károsodását...


Ami nem a levegőszennyezés jelentőségét kisebbíti, hanem (a légszennyezettséggel ellentétben) az egyes ember által megválasztható táplálkozás jelentőségét növeli.


A PM 2,5-ről
A 2,5 mikronnál kisebb szilárd vagy füstszerű szennyező anyagok (PM 2,5): levegőben lebegő apró por, korom, kémiai anyag-szemcsék, -cseppecskék, amelyeket főként az erőművek és a fosszilis üzemanyaggal (benzin, dízel) működő járművek bocsátanak ki. Ezeket azért is tartják különösen veszélyesnek, mert kis méretük révén a légzőrendszer nem tudja kiszűrni őket, így egyenesen a tüdőbe kerülnek.


A háztartások a régi (1990 előtti) típusú fa- és széntüzelésű kályhák és az újabban divatos kandallók füstjével szaporítják - nem elhanyagolható mértékben - a PM 2,5 szennyezést. (A fafüst - a közvélekedéssel ellentétben - ugyanúgy ártalmas anyagokat tartalmaz, mint a többi tüzelőanyag.)
Forrás: Medical News Today