• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Döntött a kormány: fizetnek és szúrnak

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Magyarországon a lakosság 68,5 százaléka számára lesz elengedő újinfluenza elleni gyógyszer és vakcina.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásával szemben, amely a lakosság 40 százaléka számára elegendő újinfluenza elleni gyógyszer és vakcina készletezését javasolja, Magyarországon a lakosság 68,5 százaléka számára szavatolják ezt – jelentette be a szerdai kormányülés után az egészségügyi miniszter.

A kormány összesen 6 millió adag vakcinát rendelt a gyártással megbízott Omninveszttől, amelynek készítményét épp a tájékoztatás időpontjában értékelte az Egészségügyi Tudományos Tanács. Amennyiben az ETT elfogadja az eddigi eredményeket – s efelől Székely Tamásnak nem voltak kétségei – megkezdődhet a humán próba, vagyis a vakcina embereken történő tesztelése, ezt követően a törzskönyvezés, majd a forgalombahozatal. Ha mindez fennakadás nélkül lezajlik, október első heteiben az orvosok elkezdhetik a védőoltás beadását.

A kormány döntése értelmében fél millió ampullát azoknak különítenek el, akiknek munkájától lényegében az ország működőképessége függ. Így a védőoltást elsők között kapják meg a fertőzöttekkel foglalkozó egészségügyiek – például a háziorvosok, a sürgősségi ellátók, a fertőző osztályok munkatársai -, a rendvédelmi szervek valamint a közüzemi szervezetek – elektromos művek, gáz-, víz-, csatornaművek – munkatársai.

Ma már nemzetközi tapasztalatok vannak arról, hogy kik a legveszélyeztetettebbek: a gyermekek és fiatalok (az eddigi fertőzöttek 70 százaléka 29 év alatti), a terhesek, a 60 év alatti krónikus betegek (cukrosok, elhízottak, légzőszervi betegségben szenvedők) valamint a 65 éven felüliek. A kormány szándéka szerint éppen ezért beoltanának minden 0,5-3 év közötti gyermeket, s minden 60 év alatti krónikus beteget.

Az első 2 millió adag vakcinát az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) raktáraiba szállítják, ahonnan a már korábban felhalmozott antivirális gyógyszerből a lakosság 7,5-8,5 százalékát tudják ellátni. A korábbi információkkal ellentétben a gyógyszertárak is kapnak az oltóanyagból, a tervek szerint 2 millió adagot szállítanak ki a patikákba. Az ampulla árra megegyezik a szezonális influenza elleni oltóanyag árával, nagyjából 1.100 forint lesz.

Székely szerint nem valószínű, hogy Magyarországon október előtt tömeges megbetegedéssel kellene számolni. Az influenzaszezon általában az esztendő 38. hetében kezdődik, s a következő év 12. hetéig tart. Járványról egyébként akkor beszélhetünk, ha egy adott betegség 20 ezer embert fertőz meg.

Arra a kérdésre, hogy miért az Omninveszttől, s miért nem valamelyik külföldi gyógyszercégtől vesz Magyarország vakcinát, a miniszter közölte: tudomásuk szerint a külföldi oltóanyag csak jövő év februárban áll az emberek rendelkezésére, vagyis jóval később, mint a hazai gyártmány. Ráadásul a hazai egy szúrással ellentétben, ezek két oltást tesznek szükségessé. Nem mellékes az ár sem. A külföldi termékek ampullánként 16-18 euróba kerülnek majd, míg a magyar ennek negyedébe. A kormány mindösszesen körülbelül 6 milliárdot fizet az Omninvesztnek a védőoltásért. Ami a fizetés módját illeti, 30 nappal a szállítás után utalják át a szükséges összeget, amely a kormány rendelkezésére áll – szögezte le a miniszter.

Legolvasottabb cikkeink