• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lezajlottak az első, új szakmaterületi ráépített szakvizsgák

Egészségpolitika 2024.04.30
Lezajlottak az első, új szakmaterületi ráépített szakvizsgák

Első alkalommal tizenöt gyermektraumatológia és tizennyolc gyermeksürgősségi orvostan szakvizsga bizonyítványt nyújtottak át.

A Nemzeti Vizsgabizottság szervezésében 2024. április 23-án és 25-én első ízben kerültek megrendezésre a gyermektraumatológia és a gyermeksürgősségi orvostan szakorvosi szakvizsgák - adta hírül az Országos Kórházi Főigazgatóság portálja. 

2024. február 12-én megjelent a Magyar Közlöny 2024. évi 15. számában a belügyminiszter 7/2024. (II. 12.) rendelete, amely a gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai ellátással kapcsolatos módosításokat is hozott. A jogszabálynak megfelelően ezentúl lehetőség nyílik a csecsemő- és gyermekgyógyász, valamint az oxyológia és sürgősségi orvostan szakorvosok számára a gyermeksürgősségi orvostan, illetve a gyermeksebész és az ortopédia-traumatológia szakorvosoknak pedig a gyermektraumatológia ráépített szakvizsga megszerzése.

Az OKFŐ Szentkirályi utcai Országos Egészségtudományi Szakkönyvtárának terme (korábban a Budapesti Királyi Orvosegyesület székházának Semmelweis-terme) méltó helyszínt biztosított az első oklevelek ünnepélyes átadására. A két szakterület grémiumvezetői és prominens képviselői tanácskozást tartottak az ellátást, valamint a szakvizsgákat, szakvizsgáztatást érintő kérdésekről, melynek keretén belül április 23-án Dr. Bene Ildikó az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese tizenöt gyermektraumatológia, majd április 25-én Dr. Páva Hanna, a Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatóság vezetője tizennyolc gyermeksürgősségi orvostan szakvizsga bizonyítványt nyújtott át.

A Nemzeti Vizsgabizottság osztályvezetője, sköszöntőjében üdvözölte a jogszabályi kezdeményezést és rámutatott a két új szakterület bevezetésének aktualitására. Az OKFŐ és a szakterületek képviselői kiemelték, hogy bár ezek létező szakterületek voltak korábban is, a jogszabályok megszületésével sikerült egy olyan keretet teremteni, ami emeli a szakma presztízsét és a hivatalos szakképesítések létrehozásával magasabb szintű képzés és betegellátás biztosítható.