• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy lépés plusz Gyurcsánytól

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Nemzeti csecsemő- és gyermekegészségügyi program indítását jelentette be pénteken a kormányfő.

A Közös kincsünk a gyermek című programot a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézetben hirdette meg Gyurcsány Ferenc. A fórumon megjelent szakemberek előtt a miniszterelnök egyetértését fejezte ki mindazokkal, akik az egészségügy belső világát ismerve mondják: véget kellene vetni az ágazat fejlődési irányáról 15 éve tartó hezitálásnak. A kormányfő véleménye szerint „hozzá kell nyúlni" a struktúrához, s ez ügyben néhány alapdöntést már meg is hoztak. Kimondták, hogy az elosztó elvű helyett biztosítási elvű egészségbiztosítás működjön, amelyben a biztosító szolgáltatás-vásárló szerepet tölt be. Ebben a rendszerben az egészségügynek a biztosítottat kell kiszolgálni. Azok után pedig, akik nem képesek a járulék fizetésére, a jövő évtől az állami költségvetés tesz eleget a kötelezettségnek.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a fekvőbeteg-ellátás helyett az alapellátásra helyezi a hangsúlyt a kormány – ennek megfelelően megkezdődött a családorvosi szolgálat megerősítése. A struktúraváltás keretében megkezdődött a sürgősségi ellátás fejlesztése mentőautók és mentőhelikopterek vásárlásával, valamint a kórházi sürgősségi centrumok megerősítésével. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a nyáron útjára indította a nemzeti rákellenes program tervezetét, amely társadalmi és szakmai vita után a jövő év januárjában válik véglegessé. Ma pedig a nemzeti csecsemő- és gyermekegészségügyi programot hirdeti meg.

A kormányfő nagy jelentőséget tulajdonított annak, hogy a gyermekegészségügyi program szakemberek kezdeményezésére készült és teljes egészében a szakemberek munkája, amit a minisztérium csak összefoglalt.

Az új programot ismertetve Gyurcsány Ferenc utalt arra, hogy 1980-hoz képest az utóbbi időben évente 50 ezerrel kevesebb gyerek születik Magyarországon. Ebben még az sem vigasztaló, hogy más országokban is hasonló folyamat tapasztalható. Legalább azon kellene változtatni, hogy az európai uniós átlaghoz képest kétszeres hazai koraszülési és csecsemőhalandósági arány javuljon – folytatta a kormányfő. A szakemberek helyzetértékeléséből kiemelte, hogy a gyermekek világra hozatalára alkalmas 90 kórházból 28-ban nincs gyermekosztály. Kórházon kívül pedig a gyermekek 28 százalékát és a serdülők felét nem szakorvos látja el.

Mindezekből következően a miniszterelnök által sorolt célok szerint a következő 5 évben 10 százalékkal kell csökkenteni az abortuszok, 20 százalékkal pedig a dohányzó terhes nők arányát. A jövő évtől kezdik, s 2008-ra szeretnék befejezni a feltételek megteremtését ahhoz, hogy a születés pillanatától szakorvos legyen a gyermek mellett. A következő 2 évben megháromszorozzák a bababarát kórházak számát, javítják az intézmények műszerezettségét. Az orvosok számára pedig kötelező lesz, hogy kreditpontjaik 20 százalékát gyermekgyógyászatból szerezzék.

A programmal elérhető célok közé tartozik, hogy a csecsemőhalandósági arány 15 év alatt érje el az európai uniós átlagot. A gyermeköngyilkosságok megelőzésére mentálhigiénés hálózatot hoznak létre, program készült a gyermekbalesetek csökkentésére, 2006 végéig pedig megszervezik a gyermekpszichiátriai szakfelügyeleti rendszert – ismertette Gyurcsány Ferenc. Közölte, hogy a program indításához 5-6 milliárd forint szükséges, ez rendelkezésre áll.

Amikor meghirdette 100 lépés programját, még nem tudott a gyermekegészségügyi szakemberek kezdeményezéséről, így most az egészségügy területén a 22., a saját számlálásában pedig a 111. programot indíthatta el a miniszterelnök – hangzott el Gyurcsány Ferenc beszédében.

Nemzeti csecsemő- és gyermekegészségügyi program>>