• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ismét napirenden a generikus program

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Az orvosokat arra kötelezhetik jövőre, hogy generikus – másolt molekulájú – készítményeket rendeljenek.

Ezt az Egészségügyi Minisztérium gyógyszerügyi főosztályának vezetője közölte egy szombati gyógyszerészi találkozón. Hamvas József fenti kijelentése a generikus programmal kapcsolatban hangzott el. Az úgynevezett másolt molekulájú, az eredetieknél olcsóbb készítmények minél szélesebb körben való alkalmazása számos országban napirenden van, mivel a gyógyszerár-támogatásra szánt összeg mindenhol ugrásszerűen nő. Mint azt a főosztályvezető kifejtette, a program megvalósításának négy eleme – gyártók, orvosok, gyógyszerészek és betegek – közül jövőre az orvosokkal szeretnének konzultációkat folytatni, megismertetve őket az európai generikus gyakorlattal.

A kormánnyal kötött megállapodás alapján a gyógyszergyártók idén 20, jövőre 22,5 milliárd forintot fizetnek be a gyógyszerkasszába. Megállapodás született arról is, hogy 2006-ban negyedévente teljesítik vállalt kötelezettségüket, míg idén december 15-ig fizetnek.


A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója, dr. Buzás László hangsúlyozta, hogy gyógyszerpiaci kérdésekben mindig fontos a gyártók, a nagykereskedők és a gyógyszertárak képviselőinek egyeztető megbeszélése. Ez a modell bevált, már sok éve jól működik.


Szabadalmi szempontból a patikák gyógyszerválasztéka két nagy csoportot foglal magában: a még védett originalitásokat és a lejárt szabadalmú, olcsóbb generikumokat. Ezek gyártásának és felhasználásának célszerű arányaira vonatkozóan az Európai Unió 1996-ban kiadott és 2003-ban megerősített gyógyszeripari és gyógyszerpiaci politikája előírja, hogy az egyes tagországok teremtsék meg az egyensúlyt a két kategória között.


Ezt az egyensúlyt mindenkor a gyógyszer-finanszírozók, vagyis a társadalombiztosítás, a kórházak és a lakosság fizetőképes kereslete  határozza meg. E tekintetben három dolognak mindenképpen örülhetünk: mindig vannak új originális készítmények, pedig ezek kifejlesztése nagymértékben idő- és tőkeigényes, ráadásul kockázata is van. A fejlett piacgazdaságokban olyan a szabályozás, hogy létezhet generikus ipar. A generikus gyártók a szabadalmi és az ún.
adatkizárólagossági védelem letelte után piacra lépnek az illető
hatóanyagból előállított késztermékükkel. Árverseny alakul ki, így
olcsóbban lehet hozzájutni az adott gyógyszeres terápiához. És végül örülhetünk annak, hogy Magyarországon nemzetközileg is elismert, fejlett generikus gyártás működik, amely az originális K+F eredményekkel együtt jelentősen hozzájárul hazánk ma már európai szintű gyógyszerválasztékához - mondta el az igazgató.