• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kasszazáráskor derül ki az igazság

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A sztómás és inkontinens betegek jövőre maguk gazdálkodhatnak három havi, személyre szabott forintkeretükkel.

Kedden kihirdetik, augusztus 16-án pedig hatályba lép az átalakított gyógyászati segédeszköz támogatási rendszer. Ez azonban csak az első lépés, amelynek során a támogatási kulcsokat, az orvosi rendelés módját, s a felírható darabszámokat változtatták meg. Jövő januártól jön a második etap, amelynek keretében sok éves ígérgetés után állítólag tényleg megkezdődik a gyógyászati segédeszközök kölcsönzése, illetve komplex szolgáltatási csomagok vásárlása, az orvosi felírás további egyszerűsítése, valamint egyes betegcsoportok esetében negyedévi keretösszeg megállapítása, tudtuk meg Székely Tamástól.

Jelenleg a sztómás és az inkontinens betegeknek dolgoznak ki közgyógyellátási rendszerre hajazó informatikai megoldást, a személyre szabott összegek azonban egészen mások lesznek, mint a közgyógyellátottaké, közölte Dankó Dávid, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezető-helyettese. Az új rendszer jövőre lépne életbe.

Ami az augusztusi változást illeti, a korábbi 100, 90, 85, 70 és 50 százalékos támogatási kulcs 98, 90, 80,70, 50-re változik. Gyakorlatilag tehát megszűnik a teljes ingyenesség, bár néhány esetben – például a nagyértékű végtagprotéziseknél és mopedeknél – legfeljebb 5000 forintot fizethet a beteg. Kiderült, hogy a korábbi hírekkel ellentétben az országban nem két helyen, hanem egyetemi klinikákon írhatják fel a kerekes székeket, de a rendelést ellenjegyeznie kell a területileg illetékes regionális egészségbiztosítási pénztár szakértő főorvosának.

Helyesnek bizonyultak viszont a műfogsorokkal és fogszabályozással kapcsolatban kiszivárgott információk. Az előbbi támogatása néhány betegcsoportot – fejlődési rendellenesség, daganatos betegség, traumás sérülés – kivéve megszűnik, illetve kizárólag a közgyógyellátottak kapnak fogpótlás esetén 50 százalékos árkiegészítést.

Szigorodik a fogszabályozás árkiegészítése: 18 év alatt – súlyos rendellenesség esetén – 80 százalékos támogatással jár, akárcsak tumor, fejlődési rendellenesség vagy traumás sérülés esetén.

A sztómaterápiás segédeszközök támogatása 98 százalék lesz. Egyrészes zsákokból három hónapra 180, maxi zsákokból 150, kétrészesből viszont csak 140 darab írható fel. Ugyanakkor változatlan marad az alaplapok, sztómasapkák és sztómadugók rendelhető mennyisége, megszűnik viszont a bőrvédők és bőrtisztítók támogatása.

A hallásjavító eszközök kihordási ideje 9 éven felüliek esetében egységesen 6 év lesz, 9 év alatt azonban megmarad a 4 év. Ami az árkiegészítést illeti: ez 18 év felett egységesen 70 százalék, 18 év alatt 98 százalék, s ez utóbbi esetben is érvényes, hogy a beteg legfeljebb 5000 forintot fizethet térítési díjként. Kötelezővé válik a 15 napos kipróbálási idő, miközben megszűnik a tartozékok és kiegészítők támogatása, kivéve a 18 év alattiak hallókészülékeihez rendelt elemeket és akkumulátorokat, amelyeket viszont a jelenleginél magasabb, 98 százalékos támogatással lehet majd igénybe venni.

Megszűnik a nem-steril kötszercsaládok – s köztük a papírvatta – támogatása, a többi listán szereplő termék árának viszont 80 százalékát a tb fizeti augusztus 16-tól.

Dankó Dávid szerint az „elporladó" támogatások közé tartozik a 6 dioprián aluli lencsék árához nyújtott kiegészítés. Ez ma már csak 1800-2500 forint közötti összeget jelent, amit augusztus 16-tól szintén megszüntetnek, miközben 5 százalékkal csökken a kontaktlencsék támogatása is.

Tavaly 42 milliárdot költhetett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár gyógyászati segédeszköz támogatásra, az idei költségvetésben 42,5 milliárd szerepel e célra. Az előzetes kalkulációk szerint a keret így sem lesz tartható, körülbelül 2 milliárdos „túlfutással" számolnak. Az Egészségügyi Minisztérium interpretációja szerint ez is azt igazolja, hogy pénzelvonásról szó sincs, ám tekintettel a hektikusan mozgó forintárfolyamra, s a megemelt áfára a kincstári optimizmussal szemben a legnagyobb jóakarattal is legfeljebb az idei kassza szinten tartásáról lehet beszélni. Az igazság órája azonban majd a pénztárzáráskor jön el.

Legolvasottabb cikkeink