• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Konkrétumokat is ígért az államtitkár a szakdolgozóknak

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Négyezren vettek részt az egészségügyi szakdolgozók szombati nagygyűlésén.

Lát egy kis fényt az alagút végén Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szombati, 4 ezer fős nagygyűlése után. A MESZK elnöke a Weborvosnak elmondta: a négyórás konferencián végig jelenlévő egészségügyi államtitkár reakcióiból, válaszaiból kiderült, hogy megértette és azonosulni tudott az egészségügyi szakdolgozók problémáival és olyan konkrét központi kezdeményezéseket is felvázolt, amelyek ha nem is teljesen, de részben segíthetnek ezek megoldásában.

Ilyen konkrét ígéret, hogy áprilisban kormány elé kerül a szakdolgozók pótlékainak rendezéséről, illetve az alapbéresítésről szóló tervezet, tehát az, hogy az eddigi bérkiegészítéseket beépítik az alapbérbe, és ez lesz az új alapja a pótlékok számításának. Ez pedig akár tízezer forint pluszt is jelenthet egy hónapban – mondta a körülbelül százezer szakdolgozót képviselő kamara vezetője. A MESZK elnöke hangsúlyozta: az államtitkár azt ígérte, hogy még az idén elkészül az egészségügyi és szociális területen tevékenykedő szakdolgozók életpályamodell-tervezete, és azt is, hogy duplájára emelik az otthonápolás finanszírozását.

Ezen kívül az államtitkár egyetértett a szakdolgozók legégetőbb problémáit és megoldási javaslatait összegző 12 ponttal, amelyből 8-ra reagált is - mondta Balogh Zoltán. Több pontnál, így például a cafeteriát és a munkaruhát érintő kérdéseknél utalt arra, hogy ez is része lehet az életpályamodell-tervezetnek. Az államtitkár átvette a kamara magyar kormányhoz, egészségügyi államtitkársághoz, magyar társadalomhoz intézett nyílt levelét is.

Az ápolók, a szakdolgozók körében óriási az elkeseredés, hiszen egyre kilátástalanabb a helyzetük – sorolta a kamara vezetője. Egy képzett szakápoló ma egy olyan jövőt láthat maga előtt, hogy annyira rossz körülmények között dolgozhat, ahol luxusnak számít egy védőkesztyű, egy védőruha, ahol gyakran hétvégén is beosztják és mindezt 110 ezres bruttó fizetésért, amely negyven ledolgozott év után sem lesz több 160 ezernél. Ráadásul a jelenleg zajló kórházi struktúra-átalakítás kapcsán nem oszlott el az a veszély sem, hogy elveszthetik a munkájukat. Balogh Zoltán hozzátette: mindezen aggodalmak miatt hívta össze a MESZK a szakdolgozókat szombatra, hogy a társadalom, a döntéshozók előtt is világossá tegyék, sürgős megoldásokra van szükség.

„Az eredményes szombati nagygyűlés után is folytatni szeretnénk a küzdelmet, fontos, hogy láttassuk magunkat" – mondta a kamara elnöke.