• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Lesz pénz az egészségre

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Települési egészségtervek, helyi közösségi programok, cukorbeteg gyermekek szüleinek főzőtanfolyam, időseknek kirándulásszervezés.

Ilyen és ehhez hasonló programok valósulhatnak meg 2,4 milliárd forint uniós pénzből. Ezt a pályázati pénzt szív-érrendszeri, daganatos megbetegedések életmódi tényezőinek befolyásolására, egészséges életvitelhez szükséges tudás átadására, valamint egészségben eltöltött évek számának növelésére lehet fordítani - tájékoztat a Tegyünk Egészségünk Színvonaláért (TESZ) Alapítvány közleménye.

A Társadalmi Megújulás Operatív programon belül a 6.1.2. „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok" pályázat megvalósítása során minden eddiginél nagyobb szerepet kap a helyi összefogás ereje. A TESZ Alapítvány erre korábban is felhívta a figyelmet a pályázati lehetőségekről szóló konferenciasorozatán.

A pályázat beadásának időszaka 2009. október 15-től 2010. január 8-ig tart, azonban a felkészülést sosem lehet elég korán elkezdeni - figyelmeztet Nagy-Vargáné Varga Terézia, az Egészségügyi Minisztérium munkatársa. A kiírás komplexitása miatt fontos, hogy helyi szinten már most elkezdődjenek a koalíciókötések, a lehetséges partnerek feltérképezése, és mielőbbi megállapodás szülessen a későbbi közös munkáról. Összefogás nélkül már most megkérdőjelezhető a pályázat sikere, mivel olyan komplex, szakmai anyagot kell összeállítani, amelyben a fenti célok igazolhatóak.

Magyarországon már most is több olyan szervezet van, amely a pályázatban is kiírt programokat valósítja meg. Költségvetési szervek és intézményeik, nonprofit szervezetek és gazdasági társaságok pályázhatnak most. Az egyetlen kikötés, hogy munkáikkal, programjaikkal segítséget nyújtsanak az embereknek az egészséges élethez.

A pályázaton elnyerhető összeg 1 millió és 10 millió forint között változhat, a támogatás maximális mértéke a projekt 100%-át fedezi, és vissza nem térítendő formában jut el a kedvezményezettekhez. A pályázatokat az Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez kell benyújtani, a részletes kiírást itt találják meg:
http://www.nfu.hu/doc/5

Legolvasottabb cikkeink