• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Limitálják a méltányossági gyógyszerár-támogatást

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Egy-egy terápiás időszakra maximum nyolcmillió forint lesz igényelhető ebben a betegkörben.

A gyógyszerkasszát érintő méltányossági körben kisebb módosítások várhatóak a Széll Kálmán Terv megvalósulását célzó jogszabálytervezet szerint. Jelenleg évente egy-egy azonos hatóanyagnál ötven beteg terápiájára vonatkozóan van lehetőség egyedi méltányosság körében történő támogatásra. Ha a betegek száma növekszik, akkor az érintett gyógyszerek támogatásba történő befogadását kell kezdeményezniük a gyártóknak, forgalmazóknak. Az elmúlt egy évben egyedi méltányosság keretében 2796 beteg kapott támogatást, 5,53 milliárd forint értékben.

A mostani tervezet javasolja, hogy az elbírálásra vonatkozó passzust 2012 januárjától egészítsék ki meghatározott értékhatárral is. Ez azt jelenti, hogy egy beteg esetében maximum nyolcmillió forint méltányossági támogatás igényelhető egy-egy terápia idejére – vagyis egy évben több terápiás időszakra is kérhető a támogatás, amennyiben igény van rá, valamint igazolódik a terápia hatásossága. A kérelmek elbírálásának módja nem változik, határideje továbbra is harminc nap. Az OEP-nél ugyanakkor tervezik egy olyan bíráló bizottság létrehozását, amelyben nemcsak orvosok, hanem gazdasági szakemberek is helyet kapnak.

A jogszabálytervezet szerint át kell alakítani az egyedi méltányosság jelenlegi rendszerét, ami több lépcsőben valósítható meg. Fontos, hogy a szakmai és etikai megfontolások mellett a költséghatékonysági szempontoknak is egyforma súllyal jelen kell lenniük.

Mindezek mellett az egészségügyi szakállamtitkárság kezdeményezte az orphan és ultraorphan gyógyszerek – ritka betegségek gyógyszerei, amelyek súlyos, életet veszélyeztető kórképek kezelésére szolgálnak – beszerzésével, támogatásával összefüggésben az Európai Uniós közösségi szintű kockázatvállalási rendszer kialakításáról szóló, EU-tagállamok közötti tárgyalás mielőbbi megkezdését és uniós kockázatközösségben történő megvalósításának kidolgozását.

A ritka betegségek gyógyszereinek támogatására az egyes európai országokban eltérő rendszerek működnek (pl. külön engedély a biztosítótól, szakmai vélemény bekérése, szakmai tanácsadó testület véleménye, stb.). A támogatások jellemzően az általános járóbeteg-ellátástól elkülönítetten, külön biztosítói engedéllyel kerülhetnek megítélésre (pl. Ausztria, Belgium, Csehország, Magyarország, Málta, Norvégia, Szlovákia). Magyarországon az Európai Gyógyszerügynökség által ritka betegség gyógyszereként regisztrált készítmények 21 százaléka – a nyugat-európai EU tagállamokkal összehasonlítva alacsonyabb arányban – a támogatási rendszerben elérhető.