• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Munkahelyi egészségügy: akcióban az EU

Egészségpolitika Forrás: MTI

A kockázatmegelőzésre összpontosít az EU a munkahelyi egészségügy témakörében.

A kockázatmegelőzésre helyezik a hangsúlyt az európai uniós tagországokban a munkahelyi egészségügy és biztonság terén idén és jövőre zajló átfogó kampányban - derült ki az eseménysorozat pénteken Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján.

Az Európai Bizottság e témáért is felelős tagja, Andor László a kampányt támogatva megerősítette, hogy az uniós végrehajtó testületnél a végéhez közeledik az elmúlt öt évre vonatkozó munkahelyi egészségügyi és biztonsági stratégia értékelése. Ennek eredményeit, illetve a következő időszakra vonatkozó elképzeléseit a bizottság várhatóan még idén közzéteszi egy előterjesztésben.

Az unióban évente közel 7 millió munkahelyi baleset történik, és 23 millióan jeleznek a munkához kapcsolódó egészségügyi problémát. Mindezek nyomán összesen mintegy 450 millió munkanap kiesik, aminek csökkentésével eurómilliárdokat lehetne megtakarítani - fejtette ki a magyar biztos.

A mostani kampány felelőse az Európai Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA), amelynek igazgatója, Christa Sedlatschek a pénteki sajtótájékoztatón ismertette a következő két év programját. Egyebek között elmondta: az uniós kampány fő törekvése a közép- és felső vezetők ösztönzése arra, hogy "a kockázatcsökkentésben való aktív részvétellel jó példával járjanak elöl", továbbá a munkavállalók, képviselőik és más érdekelt felek sarkallása arra, hogy a kockázatcsökkentés érdekében együttműködjenek a vezetőkkel.

Az igazgató elmondta, hogy egy friss közvélemény-kutatás eredményei szerint az uniós munkavállalók 74 százaléka bízik abban: a felmerülő vagy felvetett munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági problémákat feletteseik igyekeznek megoldani. A dolgozók 67 százaléka továbbá kellően tájékozottnak érzi magát a munkahelyi egészségvédelem és biztonság kérdéseiben. Ugyanakkor az egyes tagállamok között e téren nagy különbségek mutatkoznak, és a mostani kampány egyik fő célja ezek csökkentése, valamint "a bevált gyakorlatok megosztása annak érdekében, hogy mérettől függetlenül valamennyi vállalatnál, illetve valamennyi érintett európai uniós ágazatban elősegítse a kockázatmegelőzés szintjének javítását".

A sajtótájékoztatón a dán foglalkoztatási minisztérium képviselője, Bo Smith annak fontosságát emelte ki, hogy a munkáltatók és a munkavállalók közös erővel teremtsék meg az unióban a "fenntarthatóbb kockázatmegelőzési kultúra" alapjait.

Andor László hangoztatta, hogy az elmúlt évtizedben az unió jelentős előrelépést tett a munkahelyi biztonság és egészségvédelem területén, és ebben az előző kampányoknak is szerepük volt.

A mostani programsorozat keretében egyebek között díjazzák a témában legjobbnak tartott munkahelyi megoldásokat. Az uniós tagországokban is számos rendezvényt tartanak a munkahelyi egészséggel és biztonsággal összefüggő kérdések megválaszolására.

Legolvasottabb cikkeink