• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem a válság miatt nő ismét az öngyilkosságok száma

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Máig nem heverte ki az OPNI 2007-es bezárását a pszichiátriai ellátás, s mi jön még?

Míg más európai országokban, ha lassuló ütemben is, de a válság alatt folyamatosan csökken az öngyilkosságok száma, addig Magyarországon ismét növekszik. Pedig a fordulatot, 2006-ot megelőző húsz évben itthon épp a felére mérséklődött ez a szám. A Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) szakemberei szerint a fentiekből is látszik, hogy a romló tendenciák mögött leginkább a pszichiátriai ellátás egyre nagyobb problémái, a kapacitás-, és szakemberhiány, a területi egyenetlenség állnak.

Máig nem heverte ki Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) 2007-es bezárását a pszichiátriai ellátás. Az ellátási nehézségek miatt egyre több a depressziós beteg, akik közül egyre többen követnek el öngyilkosságot, évente körülbelül 2500-an. Nőtt az öngyilkossági kísérletek száma is: 2006. évi 14,5 ezerről a 2010-es 16,8 ezerre – utaltak a az MPT keddi tájékoztatóján a szakemberek arra, hogy a pszichiátriai ellátás problémáival, az országos intézet bezárásával is összefügghetnek ezek a romló adatok.

Teljesen egyetértenek az Állami Számvevőszék szakmájukról szóló jelentésével az MPT képviselői. Lehóczky Pál a társaság elnöke szerint az ÁSZ, amely 2006-2011. között vizsgálta a magyar pszichiátriai ellátás helyzetét, a költséghatékonyság elemzésével ugyanoda jutott, mint a szakemberek: az egyébként sem túl rózsás magyar mentális helyzet tovább romlott, miközben az ellátás körülményei nem javultak. A probléma súlyosságát jelzi, hogy a mentális zavarok az ÁSZ jelentés szerint legalább a lakosság egyharmadát érintik, de a szűkebben vett pszichiátriai betegségekkel küzdők aránya is megközelíti a 25 százalékot. Más megközelítésben a mentális betegségek 3-4 százalék GDP veszteséget okoznak.

Az MPT elnöke szerint a legégetőbb ellátási problémák főleg strukturálisak és a területi különbségekből fakadnak. A szervezeti gondok nem feltétlenül jelentik azt, hogy több ágyra lenne szükség, hiszen például Franciaországban 15-20 pszichiátriai ágy jut egymillió betegre. A probléma az, hogy Magyarországon még az sincs eldöntve, pontosan milyen struktúrában lássák el a mentális betegeket. Hozzátette: a 2007-ben megszüntetett OPNI helyett máig nem jött létre egy országos központ, pedig egy ilyen centrum feladata lenne, hogy a jól működő külföldi modelleket.

Lehóczky Pál megemlítette azt is, hogy bár hosszas szakmai egyeztetésekkel 2006-2009 között kidolgozták a Lelki Egészség Programját, eddig nem sikerült ezt a pszichiátriai ellátás teljes egészét érintő tervet kormányprogrammá tenni. Igaz, szóbeli ígéretet már kaptak a szakmát felügyelő minisztertől, hogy bizonyos átdolgozás után, talán sor kerülhet erre. Az elnök szerint az lenne a legfontosabb, hogy ne csak egy kormányciklusra, hanem több évtizedre érvényes megállapodás szülessen, hiszen csak hosszú távon lehet eredményeket elérni.

Németh Attila, a szakmai kollégium pszichiátriai és pszichoterápiás tagozatának vezetője is azt hangsúlyozta, hogy mindenképp szükség lenne arra, hogy a kormány tettekkel is bizonyítsa szóbeli támogatását. Felidézte az ÁSZ javaslatait, így például, hogy mindenképp javítani kell a szakember-ellátottságot, hiszen a becslések szerint összesen 600-650 pszichiáter dolgozik csak Magyarországon, ami kazahsztáni helyzetnek felel meg. Ez a helyzet is folyamatosan romlik, hiszen a most végző, fiatal pszichiáterek fele nyilatkozik úgy, hogy a tízszer-hússzor több bért fizető országokban vállal munkát. A szakember szintén kiemelte a jelentésből, hogy mindenképp meg kell oldani a pszichiátriai ellátásnál az egészségügyi és szociális finanszírozás összekapcsolását. Ebben a szakmában ugyanis ez a két terület szorosan összekapcsolódik.

Németh Attila, aki a fővárosi Nyírő Gyula Kórház leendő főigazgatója azt is hangsúlyozta, hogy nagyon nagy szükség lenne az OPNI helyébe lépő olyan országos központra, amely kutatási, képzési és módszertani központtá is válhat. A Nyírő Gyula Kórház akár lehetne ez a központ, tehát a kormány által tervezett Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI), de erről egyelőre továbbra sincs hivatalos, végleges döntés, ahogy az információk szerint az anyagi forrás is hiányzik még ehhez.