• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem kapnak receptet a szabályszegő doktorok

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Január elsejétől ismét rendelhetnek kiemelt támogatással gyógyszert a magánorvosok. Ám meglehet, többet veszítenek a réven, mint amennyit nyertek a vámon.

Tavaly egy rendelet megtiltotta az egészségbiztosítóval szerződésben nem álló magánorvosoknak, hogy betegeiknek kiemelt, 90 illetve 100 százalékos támogatással gyógyszert rendeljenek. Az új szabály megjelenését hatalmas felzúdulás követte, s miközben egészségfinanszírozással foglalkozó szakemberek sora bizonygatta újságcikkekben, rádió, s televíziós interjúkban: a világon egyetlen egészségbiztosító sem engedélyezi, hogy a vele szerződéses viszonyban nem álló orvosok kasszájuk terhére bármit rendeljenek, a politikai döntéshozók meghátráltak, s visszavonták a rendeletet.

Abban mindenesetre megállapodtak a felek – s ezt rögzítette is a botrányt kiváltó rendeletet módosító rendelet -, hogy a közfinanszírozásban nem részesülő magánorvosoknak szerződést kell kötniük az egészségbiztosítóval. Ez az ára a korábbi gyakorlat január elsejei folytatásának.

Mint a Weborvos megtudta, a szerződéskötések folyamatosan zajlanak. A régi jogosítványért cserébe viszont nyilvántartási kötelezettség terheli a doktorokat. Pontosan rögzíteniük kell – s ez az orvosok közvetlen családtagjainak gyógyszerrel való ellátását biztosító úgynevezett „pro familia" rendelésekre is igaz – a beteg diagnózisát (BNO kód szerint), a támogatással rendelt gyógyszer nevét (TTT kód szerint), mennyiségét, formáját (gyógyászati segédeszköz esetében jogszabályi megnevezését és mennyiségét), a rendelés jogcímét és dátumát, a beteg TAJ számát, a kitöltött recept sorszámát, s a közgyógyellátásban részesülő betegek közgyógyellátási igazolványának számát. A szerződés mellékletének nem csak a közfinanszírozásban nem részesülő orvos működési engedélyét kell tartalmaznia, hanem rendelésének helyét is.

Az idei első félév a begyakorlásé, mert a jelentési kötelezettség élesben július 1-től indul. Ettől kezdve a szerződött magánorvosoknak a fenti adatokat minden hónap 10. napjáig – elektronikus formában! – kísérőjegyzékkel meg kell küldeniük a területileg illetékes megyei egészségpénztárhoz (mep).

Mivel a szerződéskötések már tavaly év végén elkezdődtek, a fenti kötelezettség áttételesen szerepel bennük. Az OEP jogászai szerint ugyanis a vényírási szerződés 10. pontja kimondja: a „Szerződő felek rögzítik, hogy a jelenleg hatályos, továbbá a jelen Szerződés megkötést követően hatályba lépő vonatkozó jogszabályok rendelkezéseit – jelen szerződés írásbeli módosítása nélkül is – magukra nézve kötelezőnek ismerik el". Ezekben az esetekben az egészségbiztosító csupán egy levélben tájékoztatja majd az érintetteket az adatszolgáltatási kötelezettségről, amely viszont a most megkötendő szerződéseknek már szerves részét képezi.

A szerződéskötéstől elzárkózó, ám kiemelt támogatású gyógyszereket változatlanul rendelő magánorvosokat az OEP különféle szankciókkal sújtja. Így például bár igényelhetnek, de nem kapnak recepteket, s meglévő vényeiket is letiltatja az OEP.