• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem tudják elfogadni a képzőhely megszüntetését

Egészségpolitika Forrás: MESZK

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK)Országos Küldöttközgyűlése állásfoglalásban tiltakozik.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Küldöttközgyűlésének 2015. április 16-i állásfoglalása a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola megszüntetéséről

Az egészségügyi szakképzés rendszerében a Kormány, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság 2011-2013 között olyan jelentős döntéseket hozott, amelynek eredményeképpen az egészségügyi szakdolgozók szakképzési rendszere újjáalakult. A szakképzések olyan területeken indultak meg ismét, ahol korábban évekig egyetlen egy beiskolázást sem biztosítottak. Ennek eredményei már az elmúlt évben észlelhetőek voltak: 3000 fővel több szakdolgozó végzett és szerzett bizonyítványt, a korábbi 48 szakképesítés helyett 60 szakképesítést adó területen. Ugyancsak érezhető változás volt, hogy jelentős uniós forrás áll rendelkezésre intézményi szinten a hazai szakképzésgyakorlat-orientált szemléletének erősítésére, az ágazati humánerőforrás kríziskezelésére, az utánpótlás nevelésére.

Éppen ezért a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara értetlenül áll azon kormányzati törekvés előtt, hogy a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola megszűnjön a fővárosban.

A több mint 100.000 főnyi tagságot számláló köztestület elfogadatlannak tartja, hogy egy országos, regionális szinten is jelentős feladatokat felvállaló, valamint a fővárosban 2007 óta egyedüliként egészségügyi és szociális szakképzéseket folytató intézmény szakképzései vegyes profilú szakközépiskolákhoz kerüljenek beintegrálásra, az oktató kar és a képzések mesterséges szétdarabolásával.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara vizsgabizottsági tagjainak tapasztalatai alapján határozottan kijelenti, hogy a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola azon kevés intézmények közé tartozik, ahol jelenleg is adottak a személyi és tárgyi feltételek, valamint jelentős hagyományokkal bír mind az egészségügyi szakképzés elméleti oktatásában, mind pedig a szakmai gyakorlatok szervezésében.

Az eddig ismert információ és koncepció tervezet birtokában nem látjuk biztosítva az egészségügyi és szociális szakképzés biztonságos megszervezésének tárgyi és személyi feltételeit, a sikeresen megkezdett kormányzati program folytatását, valamint az érintett intézményekben az egészségügyi oktatói, szakoktatói erőforrás további biztosítását.

A szakképzések más, nem egészségügyi profilú intézményekben történő kialakítása és megszervezése az európai és hazai szabályzók betartása okán jelentős többletkiadásokat eredményez.

Kezdeményezzük a szakmai koncepció tervezetének új alapokra történő helyezését és az illetékes szakmai szervezetek bevonását a végső döntés kialakítása során - zárul az állásfoglalás.

Iskolapélda: Ápolónőket a kőművesek közé

Megtámadják az egészségügyi szakközépiskola megszüntetését