• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pályázatokkal segítene az OEP

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Nem tudni mennyien, s hol találhatók a hazai vigil kómások, holott szakmai jelzések szerint jó néhányan vannak.

A különböző egészségügyi intézményektől az elmúlt időszakban érkezett hírek szerint meglepően sok, úgynevezett vigil kómás – tehát létük pusztán biológiai funkcióit ellátó – beteg található az országban. Azt persze nem tudni pontosan, hogy hol. Sokak ápolását – míg tudják, s bírják – otthon próbálják megoldani, családi körben, s összefogással, másokat ideig-óráig krónikus kórházi osztályokon helyeznek el. E meglehetősen kusza, követhetetlen, évente több száz beteget érintő helyzeten akar változtatni az a pályázat, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) írt ki – tudtuk meg dr. Gresz Miklóstól.

Az OEP finanszírozási osztályának vezető főtanácsosa elmondta: a pontos adatok azért hiányoznak, mert ilyen diagnózissal senkit sem tartanak nyilván. A vigil kómások szervezett ellátása érdekében az egészségbiztosító régiónként egy-egy 15-20 ágyas osztály – valamint országosan két gyermekrészleg – finanszírozására vállalkozna. A feltételek között szerepel, hogy a pályázaton kizárólag 500-nál kevesebb ággyak működő kórházak vehetnek részt. A feladat telkesítése kifizetődő, hiszen a különösebb feltételeket, speciális eszközöket vagy szaktudást nem igénylő ellátásért napi 8.020 forintot utalna az OEP.

Lényegesen bonyolultabb a lélegeztetésre szoruló betegek kezelése, amire szintén pályázatot írt ki az egészségpénztár. Ebben az esetben – vázolta dr. Gresz Miklós – egyrészt speciális szaktudásra, másrészt megfelelő technikai háttérre van szükség. Ami az utóbbiakat illeti: többek között betegenként egy-egy lélegeztetőgépre – amelynek ára 2-3 millió forint –, olyan jelzőrendszerre, amely a gép leállását azonnal jelzi az ápolószemélyzetnek, valamint a háttérben szükség esetén azonnal beavatkozni képes intenzív osztályra. A főtanácsos arra is emlékeztet, hogy az érintettek nemcsak képesek, többségük akar is teljes életet élni. A pályázat megfogalmazásakor tehát semmiképp sem lélegeztetőgépekkel felszerelt elfekvőkre gondoltak. Régiónként egy-egy, 5-15 személyes részleg kialakítását tervezik; gyermekek ellátásánál országosan két – részleg szükséges. Ahol a hálózat kiépítettsége lehetővé teszi, ott a beteg részére otthonos körülményeket, rádiózást, televíziózást, akár a számítógépezést is lehetővé tesznek. Tekintettel a lényegesen drágább, és bonyolultabb feltételekre, a finanszírozás összege naponta 26.867 forint.

A főtanácsos fontos feltételként említette, hogy a pályázatok nyerteseinek 2010. december 31-ig mindenképp működtetniük kell az aktív ágyak terhére létrehozandó részlegeket, bár ezért „cserébe" az új egységek nem befolyásolják az adott intézmények teljesítmény volumen korlátját.
A pályázatok beadási határideje 2006. február 28.

A pályázatok szövege itt olvasható