• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Politikai döntést várnak a minisztertől

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A kormány az Alzheimer-betegeket az egyetlen olyan társadalmi csoportnak tekinti, amelyre nem érdemes az államnak pénzt költenie.

„Szilárd meggyőződésünk, hogy minden magyar Alzheimer-kórban szenvedőnek is alkotmányos joga, hogy az életminőségét javító gyógyszerekhez megfizethető áron hozzáférhessen. A jelenlegi, 50%-os támogatási mérték ugyanis a mai napig a rászorulók töredékének sem ad esélyt a gyógyszerek megfizethető áron való hozzáféréséhez.

Ezért a betegek esélyegyenlőségének biztosítása érdekében továbbra is ragaszkodunk ahhoz, hogy az egészségügyi kormányzat váltsa valóra ígéreteit, és 2006. január 1-től legalább 90%-ban támogassa a készítményeket a protokoll szigorú előírásainak megfelelő Alzheimer-betegek számára" – áll abban a levélben, amelyet két napja juttatott el az egészségügyi tárca első emberének a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága.

Himmer Éva, a civil szervezet elnöke a levélben megjegyzi: igazán elszomorítónak és demoralizálónak értékeltük, hogy az egészségügyi-szociális kormányzat egyetlen képviselője sem vett részt a kecskeméti IX. Magyar Alzheimer-kór Konferencián, az Alzheimer Világnap alkalmából rendezett sajtótájékoztatón, illetve a közelmúltban megrendezett Felolvasó Esten sem. Mindebből a Társaság arra következtetett, hogy a döntéshozók távol tartják magukat a több százezer embert érintő súlyos problémától, továbbra sem kívánják figyelembe venni a szakma, a betegek és hozzátartozóik igényeit.
Ezek után azt kell gondolnunk, hogy a kormány az Alzheimer-betegeket az egyetlen olyan társadalmi csoportnak tekinti, amelyre nem érdemes az államnak pénzt költenie. Hangsúlyozzuk, hogy egy civilizált társadalomnak betegségre való tekintet nélkül egyformán kell értékelni az embereket, és nem becsülheti le a mentális hanyatlással élő Alzheimer-betegeket sem. Ebből a megközelítésből az általunk kért gyógyszertámogatás pedig nem pusztán egészségügyi, hanem politikai döntés is: Így végre elérhetővé válik, hogy az Alzheimer-betegek is ugyanazt az egészségügyi ellátást kapják, mint az összes többi krónikus betegségben szenvedő sorstársuk itthon, akik esetében szintén nem a betegség meggyógyításáról, hanem kizárólag az életminőség javításáról, emberhez méltóbb élet biztosításáról van szó – fogalmaz a miniszternek elküldött levél.