• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elmék találkozása

Európai Unió Forrás: Weborvos Szerző:

Az agykutatás eredményeinek társadalmi fogadtatását szeretnék felmérni.

Az EU 6. Keretprogramja és a brüsszeli Baudouin Király Alapítvány, mint koordinátor intézmény 1,6 millió euróval támogatja azt a másfél éves programot, melynek keretében az agykutatás eredményeinek társadalmi fogadtatását szeretnék felmérni.


Amint korábban erről a Weborvos már hírt adott, a program 2004-ben indult kilenc európai ország részvételével, Európában elsőként és világszerte is egyedülállóan. Hazánkat a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum Magatartástudományi Intézete képviseli.


Amint dr. Csabai Mártától (MTA Pszichológiai Intézet), a program facilitátorától megtudtuk, a kilenc országot (köztük hazánkat) képviselő 14 tagú civil delegációk több megbeszélést tartanak saját országukban, két alkalommal pedig Brüsszelben találkoznak az úgynevezett Európai Civil Fórum keretében. Az első brüsszeli találkozó már megtörtént. A második Civil Fórumon a kilenc országot képviselő 126 résztvevő által megfogalmazott záródokumentumot nyilvános ceremónia keretében adják át 2006 január 26-án az Európai Bizottság Kutatási Bizottságának és más, magas rangú EU tisztségviselőknek, továbbá az európai agykutató és betegszervezetek vezető képviselőinek, tudósoknak, civil szervezetek képviselőinek.


Az országos záródokumentumokat a nemzeti parlamentek elnökének adják át a civil delegációk tagjai. Az országos záródokumentum létrehozásának folyamatában kiemelt szerepet kap az a nyilvános fórum, amelyet a magyar csoport tagjai és a szakértők november 5-én 10-15 óra között Ráckevén, a Savoyai Kastélyszállóban rendeznek meg. Itt az orvostudomány és a betegszervezetek számos képviselője is jelen lesz és a vitafórumon lehetőség nyílik rá, hogy a szakértő és a civil tagok ismertessék véleményüket, választ adjanak a felmerülő kérdésekre. A kerekasztal beszélgetésen részt vehetnek a téma iránt érdeklődő állampolgárok is.


A konzorcium vezetője, a brüsszeli Baudouin Király Alapítvány az agykutatások etikai, társadalmi, jogi kérdéseit érintő viták vezetésére úgynevezett facilitátorokat képzett ki. A kilenc európai ország civil csoportjai esettanulmányok feldolgozásával vitatták meg, járták körbe a témát. Eközben módjuk volt neves szakértőket, agykutatókat is bevonni a vitába, ami a széles körű tájékozódást segítette elő.