• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több kötelező szűrés - hosszabb ideig

Egészségpolitika Forrás: Kormányszóvivői Iroda

A családban előforduló, örökletes, rosszindulatú betegségeket éppúgy vizsgálják, mint a cukorbetegséget vagy a kóros elhízást.

Az év elejétől 6 hónap helyett 18 éves korig kötelező részt venni a korábbinál szélesebb körű gyermekkori egészségügyi szűréseken, amelyeket 21 éves kortól a rendszeres, személyes kockázatelemzésen alapuló, felnőttkori vizsgálatok követnek.

 
Koncepcióváltást jelent a magyar egészségügyben a szűréseket szabályozó miniszteri rendelet január elsejétől érvényes módosítása. A szűrővizsgálatok rendszerének újragondolása azért fontos, mert újabb lépés abban a folyamatban, hogy a betegség gyógyítása helyett sokkal inkább annak megelőzésére koncentráljon az egészségügy. Ezt a célt szolgálja, hogy miközben ez év elejéig az újszülött csecsemők szülei a gyermek hat hónapos koráig voltak kötelesek részt venni a házi gyermekorvosok és a védőnők által javasolt vizsgálatokon, mostantól - az iskolaorvosok bevonásával - a felnőttkorig tart a megkülönböztetett figyelem - tudatta a részleteket közleményben a Kormányszóvivői Iroda.

 
Az új rendszer nemcsak a szakorvos, a háziorvos és a védőnő számára okoz több teendőt, de a szülőt is kötelezi. Féléves koráig ugyanis legalább kéthavonta, ez után pedig egyéves korában, majd iskolás koráig legalább évente kell vizsgálaton részt vennie minden gyermeknek. Hat és tizennyolc éves kora között legalább kétévente kötelező szűrésen megjelennie.

A változtatás időszerűsége sajnos számos statisztikai mutatóval alátámasztható. A magyarok egészségi állapota, s ezzel együtt várható élettartama köztudomásúan jóval kedvezőtlenebb az uniós átlagnál. 2003-as adatok szerint a magyar férfiak 7, a nők pedig átlagosan 5 évvel élnek rövidebb életet, mint az uniós polgárok, s a halandóság is másfélszerese volt az uniós átlagnak.


A keringési rendszer betegségei a férfiak halálozásának csaknem felét, a nők esetében több mint a felét okozzák. A daganatos betegségek a halálozások negyedéért felelősek. Vagyis tíz halálesetből csaknem nyolcért ez a két ok felelős. Márpedig éppen ez az a két terület, ahol az időben végzett szűrővizsgálatok óriási segítséget nyújtanak. Különösen igaz ez gyermekkorban.


Ennek megfelelően kibővül a vizsgált betegségcsoportok köre: a családban előforduló, örökletes, rosszindulatú betegségeket éppúgy vizsgálják, mint a cukorbetegséget vagy a kóros elhízást. A gyermekek egészségét védő szűrővizsgálatok rendszere idén, a második félévben épül ki teljesen, amikor megalakul Budapesten, illetve Szegeden az a két anyagcsere-vizsgálati centrum, amelyben a jelenlegi 4 helyett már 25 típusú anyagcserezavart lesznek képesek kiszűrni a szakemberek. Így azon ritka betegségben szenvedő gyermekeken is segíteni tudnak majd az orvosok, akiknek későn felfedezett anyagcsere-zavaraik eddig - sok esetben - halálukat okozták.


Átalakul a felnőtteket érintő egészségügyi szűrővizsgálati metódus is. A rendelet alapján a háziorvosok kötelessége lesz, hogy 21 éves korban állapotfelmérést végezzenek pácienseiken. A felmérés alapján mindenki személyre szóló kockázatelemzést kap testsúlya, testmagassága, dohányzási szokásai, a családban előforduló szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek, a tápláltsági állapot, vérzsír-szint, vércukorszint illetve egyéb tényezők alapján. Ennek birtokában az orvos pontosan tudni fogja, páciensének milyen gyakorisággal, milyen vizsgálatokra kell jelentkeznie.


A népegészségügyi célú lakossági szűrővizsgálatok közül továbbra is folytatódik az emlőszűrés és a méhnyakrák-szűrés. A végbél-, vastagbél-, valamint a prosztatarák szűrése a Nemzeti Rákellenes Program keretében fog folytatódni.