• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Többen hozzájutnak a nagy értékű terápiákhoz?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A tételes finanszírozás a kórházak anyagi helyzetétől függetlenül biztosítja a betegek ellátását.

Folyamatosan nő a tételes finanszírozásba sorolt termékek forgalma, ám nem tudni, hogy ezt pontosan mi okozza: a jobb beteg-együttműködés, vagy az, hogy többen hozzáférnek azokhoz a gyógyszeres terápiákhoz, amelyeket eddig a kórházi ellátásban finanszíroztak – vetette fel a kérdést az IMS Health Hungary munkatársa, Szabó Csenge a Medical Tribune A jövő elkezdődött című mai konferenciáján. Egyelőre nincs OEP-válasz a tendenciára, derült ki Gajdácsi József, a Pénztár főigazgató-helyettesének tájékoztatásából.

Az okokról elmondta, hogy az informatikai jelentési rendszer egy évvel ezelőtti bevezetése nem volt zökkenőmentes, így igazából csak szeptembertől vannak megfelelően összevethető adataik. Mindenképpen a nyilvánosság elé kívánják tárni az eredményeket, szögezte le Gajdácsi jelezve azt is, hogy több szakma igényli a hozzáférést a nyers (de anonim) adatokban való kutatáshoz. Erre is adnak majd lehetőséget, méghozzá intézményeket átfogva különböző szakterületek szerint.

2013-ban a nagy értékű gyógyszerekre 34,7 milliárd forintot terveztek, a nagy értékű eszközökkel (például pacemaker, beültethető defibrillátor, műszív) és eljárásokkal (például transzplantáció) együtt összesen 67,5 milliárd forintot. A tételes elszámolást – amely ugyanúgy finanszírozási technika, mint például a háziorvosoknál a fejkvóta, vagy a járóbeteg-ellátásban a német pont – bár zárt kasszában alkalmazzák, igyekeznek a kvótákat nemcsak fiskális, hanem klinikai igényeknek megfelelően is alakítani, s mindig hagynak tartalékot.

A szakmai és finanszírozási protokollokat összehangolni nem egyszerű feladat, jelezte a főigazgató-helyettes, utalva arra, hogy például a „liberális" ajánlás szerint évente 25 ezer defibrillátort kellene beültetni a betegnek, amit persze még a leggazdagabb államok sem engedhetnek meg maguknak, hiszen egy ilyen készülék 1,5-2 millió forint. Ezért olyan indikációt határoznak meg, amely nemzetközileg is elfogadott és alkalmazott.

Több mint harmincezer beteg ellátását biztosítják tételes finanszírozással, a jelentő rendszerben 2145 regisztrált orvos és 190 intézmény van, eddig 105 ezer adatlapot rögzítettek Gajdácsi József tájékoztatása szerint.

Forrás, vagyis pénz kérdése, hogy mi kerül be a továbbiakban a tételes elszámolású körbe. Annyit elárult, hogy tervezik például az ízületi felszínpótló protézisek beemelését, ugyanis most inkább olcsóbb és gyengébb minőségű implantátumokat ültetnek be spórolásból a betegeknek az intézmények, ám ezek a speciális problémájú pácienseknek nem nyújtanak hathatós segítséget.

Hogy érdemes volt a tételes finanszírozásba átsorolni a nagy értékű terápiákat, eszközbeszerzéseket, eljárásokat, arra Cserháti Péter helyettes államtitkár mutatott rá: a betegek ellátása immár azonos feltételekkel zajlik, nem függ a kórházak teljesítménylimitjétől (tvk) és pénzügyi helyzetétől.