• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csökkentett dózis a vitatott adalékanyagból

Európai Unió Forrás: Weborvos Szerző:

Szeptembertől csak a csökkentett MDGN tartalmú kozmetikumok értékesíthetők.

A legnagyobb nemzetközi zöldszervezet, a Greenpeace – éveken át tartó laboratóriumi vizsgálatok eredményeire támaszkodva 2003 végén indította útjára figyelemfelhívó kampányát. Először egy linzi bevásárlóközpontban pakolták le a polcokról azokat a test, - illetve fogápolási szereket, amelyek tartalmazták az egészséget veszélyeztető MDGN nevű adalékanyagot.

Az akcióra időközben felfigyelt az Unió szakbizottsága is, majd a megfelelő laboratóriumi elemzések elvégzése után határozott: csupán ez év szeptember végéig értékesíthetők azok a készítmények, amelyek a korábbi szabvány szerinti MDGN mennyiséget tartalmazzák. A szabály hazánkra is érvényes. A letiltott kozmetikumok, babaápolási szerek között egyébként világmárkák is szerepelnek.


Sem a hazai bőrgyógyászok, sem pedig az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet munkatársai előtt nem volt ismeretlen, hogy a bőrbe is felszívódó kozmetikumok – úgymint arc,- napkrémek, lemosók, babakrémek, samponok, szappanok, tusfürdők, testápolók többségénél használja a kozmetikai ipar az MDGN (metildibromo-glutaronitril) elnevezésű tartósító, - illetve adalékanyagot - állítja Dr. Horkay Edit. A több éve folyó nemzetközi kutatások pedig megerősítették a Greenpeace közelmúltban elvégzett méréseit, miszerint a szóban forgó anyagnak már ezrelékes aránya is kiválthat - egy gyengébb immunrendszerű embernél, vagy gyermeknél - allergiát, de akár súlyosabb bőrgyulladást is.


A szakember szerint a kozmetikumok „mumusaként" emlegetett MDGN –en kívül létezik egy másik szer is – a triclosan - amely elsősorban a fogkrémekben található, ám hatékony baktericid,- illetve gombaölő tulajdonsága miatt szívesen keverik szappanokba, illetve a lábápolószerekbe is. Ez utóbbi adalékkal kapcsolatban a problémát igazán az okozza, hogy a szer nem csak a káros baktériumokat, illetve gombákat pusztítja, hanem az egészséghez szükséges organizmusokat is rendre kiírtja. Éppen ezért félrevezetők és károsak azok a reklámok, amelyek mondjuk - egy szappan, vagy tusfürdő esetében – úgy szólnak: minden baktériumot elpusztít- vélik a hazai bőrgyógyászok. A szakemberek ugyanis állítják: nem csak a környezetünk van tele hasznos baktériumokkal, de az emberi szervezet egészséges működéséhez, gyermekkorban pedig a megfelelő ellenállóképesség megszerzéséhez is szükség van ezekre.


Az MDGN korlátozott mennyiségben szeptembertől is felhasználható lesz a kozmetikumokban, ebben a dózisban már teljesen veszélytelen az emberi szervezetre. (Ennek ellenére ritkán előfordulhat - az egyéni érzékenység függvényében – allergiás reakció.) Az unió szakbizottsága a triklosan korlátozását viszont egyelőre nem rendelte el, mert annak károsító hatását az elvégzett vizsgálati eredmények nem igazolták vissza.